Subiectele care conteaza in 2013: treburi economice de urmarit. Musai!

Care sunt subiectele interne ce vor conta cu adevarat in 2013? Le-am scris mai jos, insa lista temelor economice relevante ramane deschisa: va invit sa o completam impreuna. Veti observa ca toate ideile se invart in jurul unei realitati tot mai evidente: guvernele nu au cum sa finanteze intruna refacerea economiei.

Vom plati mai multe plati la stat in 2013?


Este foarte posibil!
Taxele vor creste in 2013, caci, nu-i asa, am trecut de marele an electoral, in care politicienii ne-au “scutit” de salturi consistente ale taxelor. In primul rand, pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro, un antreprenor va plati in continuare dari de 820 euro si, mai subtil, statul va actiona in continuare intr-un mod foarte creativ prin taxe care nu apar in Codul Fiscal, cum sunt taxele parafiscale, fixate de institutiile care le percep.

In conditiile in care impozitarea diferentiata a veniturilor nu va fi probabil introdusa in acest an, ramane totusi o certitudine pentru mediul de business: firmele vor fi obligate sa achite anual 40 de plati, iar timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala va fi de aproximativ 216 de ore anual (vezi graficul PwC de mai jos).



Vom atrage mai multe investitii straine?

Da. Ca urmare a efectului de baza, dupa un an 2012 care a fost slab din perspectiva investitiilor straine, ar trebui sa avem o crestere. Insa, anticipez ca mediocritatea va caracteriza procesul de atragere a investitiilor straine.

In primul rand, predictibiliatea fiscala va fi subreda. In al doilea rand, daca vom cauta grupul fata de care guvernantii sunt in mod constant impotriva, acesta este format din investitorii straini. Nu este sustenabil si suficient sa ai o oarecare stabilitate economica si sa mentii cota unica de impozitare pentru a atrage mai multe investitii straine, mai ales in contextul in care presedintele Traian Basescu ataca Petrom, spre exemplu, si continua sa-i urecheze pe bancheri, iar premierul Victor Ponta ataca sistematic Fondul Proprietatea. Antreprenorul roman si investitorul sunt perceputi ca raufacatorii tarii. Ne-am obisnuit deja ca acest cuplu sa fie abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari. De cate ori ati auzit din gura politicenilor in campania electorala ca investitorii straini sunt cei mai importanti pentru economie? Cat despre potential, acesta exista! Suntem (inca) in topul european al atractivitatii pentru investitii straine (E&Y). Romania are note mari la potentialul sau investitional, insa aceasta realitate trebuie completata cu o doza mai mare de competenta la nivel decizional ca lucrurile sa se miste mai repede. Este momentul sa scapam de populism pentru business.



Vom avea o crestere economica de 2,5%, asa cum anticipeaza guvernantii si FMI?


Nu. Sunt numeroase motivele care ne fac sa fim mai optimisti decat institutiile de stat, care vad cresterea economica posibila doar prin eternele “reforme structurale” si prin atragerea fondurilor europeana, o “teapa” pentru economia locala. Am intervievat mai multi analisti economisti si am identificat cateva motive de pesimism: 1. inflatia va fi probabil inhibitorul principal al cresterii economice, 2. vom avea riscuri mari din partea sistemului financiar bancar si al deficitului de cerere din UE si Romania, 3. rata creditelor neperformante incepe sa inluenteze cresterea economica reala, 4. rambursarea imprumutului contractat in 2009 de la institutiile financiare internationale.

Va fi 2013, de asemenea, un an cu mutari si scandaluri in industria financiara?


De ce nu?
La debutul anului trecut, asteptam cu totii fuziuni ori restructurari in sistemul bancar. Mutarile au intarziat sa apara: de exemplu, a fost inghetat proiectul mult-asteptatului mariaj dintre Alpha Bank si Bancpost. Insa, 2012 a fost un an plin de provocari pentru pietele financiare. Si ce provocari! 2012 a scos la iveala probleme de natura fraudei in sectorul bancar, iar pentru aria plasamentelor financiare a adus in prim-plan cazul Sima. Sectorul financiar va fi si in 2013 printre cele mai afectate, mai ales pentru ca aici persista probleme globale nesolutionate de 4 ani, “acoperite” de politicieni si institutiile statului. Iar aceste probleme nu au cum sa nu se repercuteze la noi si sa se soldeze cu nationalizari in tarile de origine sau pe plan local, fie cu iesiri din piata sau consolidari.

Va aduce 2013 mai multa reglementare?

Din pacate, da. Un prim argument: proiectul mamut al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Este evident ca centralizarea nu va creste eficienta economica, atata timp cat numirile vor fi in continuare politice. In al doilea rand, guvernul are la dispozitie permanent solutia taxarii. Doar un exemplu banal si actual: premierul Victor Ponta ne-a asigurat ca Guvernul va reglementa in prima sedinta de anul acesta situatia taxei auto. Zis si facut: taxa de prima inmatriculare a fost inlocuita cu o taxa de mediu raportata mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Vom vedea o reforma a sanatatii in 2013?

Putin probabil.
In 2012 am asteptat cu totii o reforma a sanatatii prin deschiderea catre serviciile si asigurarile private. Pentru multi, o mare provocare a anului 2013 ramane noua lege a sanatatii. Antreprenorii vor o reforma care ar trebui sa se faca de o maniera extrem de clara, o lege detaliata de asa fel incat lucrurile sa se poata implementa fara probleme. Eu mizez pe faptul ca si anul viitor pe vremea aceasta lucrurile vor fi neclare si vor lasa loc de interpretari. Un spatiu imens pentru speculatiile antreprenorilor politici, o situatie care va propune, de fapt, tot o productie a serviciilor medicale bazata pe monopolul de stat. Cu alte cuvinte, vom avea in continuare servicii medicale care nu au de-a face cu piata libera si proprietatea privata.

Poate fi 2013 un an mai bun pentru antreprenori?


Da.
2013 poate fi anul antreprenoriatului, iar acest lucru depinde exclusiv de mediul privat, adica de actiunile individuale ale fiecaruia dintre noi. Vor mai fi firme care vor parasi piata si in 2013, insa antreprenoriatul, ca filosofie de viata, poate fi vedeta anului. Atunci, de ce sa nu fii tu unul dintre intreprinzatorii care vor pune umarul la cresterea spiritului intreprinzator din Romania si, mai mult, sa castigi mai multi bani de pe urma acestui “pariu” profesional? In prezent, antreprenoriatul are o conotatie dubla: o incercare de a opri somajul si, in acelasi timp, o forma de imbogatire. si cum in lumea intreaga problemele vor continua, 2013 pare a fi un an bun pentru cei care vor sa rezolve astfel de situatii. Aproape la fel de mult precum protestatarii au schimbat lumea in 2011, iar corporatiile au influentat mersul economiei in 2012, actiunile de antreprenoriat pot face acelasi lucru in 2013.


2013, anul privatizarilor?

Nu. Im imintesc cum anul trecut, la inceput de ianuarie, ne puneam sperantele in planul guvernului de a relua in 2012 procesul privatizarilor prin bursa. Cum ce ne-am ales? 2012 a fost anul in care guvernantii au facut acrobatie cu decizii anti-piata libera. De ce nu mai are sens sa speram la privatizari sanatoase in 2013? 1. Ministrul Varujan Vosganian prefera clasica varianta a “interpusilor”: “Nu vom mai privatiza resursele, ci vom cauta parteneri pentru asociere” si 2. Guvernul a amanat pana la finele lui 2013 vanzarea unor participatii minoritare la unele companii controlate de stat, asa cum a convenit cu Fondul Monetar International. Ambasadorii etatismului ne vor spune ca "asa e si la altii", dupa cum reiese dintr-un interesant studiu KPMG: guvernele din intreaga lume evita sa faca privatizari, astfel incat un numar nemaintalnit de vanzari de active sunt amanate sau anulate din cauza volatilitatii pietelor si a incertitudinii politice.





Isi va reveni piata de fuziuni si achizitii?


Da, insa revenirea va fi usoara.
Vom avea mai multe tranzactii? Da, insa la alte preturi. Am vazut la finalul anului 2012 doua tranzactii foarte relevante intr-o piata de M&A anemica: I. achizitia grupului EnergoBit de catre Innova Capital si BERD si II. preluarea International Business Transport de catre israelienii de la Taavura. Pe langa curajul unor antreprenori locali, lipsa finantarii bancare va crea oportunitati pentru finantarea de private equity in firme cu oportunitati de crestere. Vom vedea firme care, daca acceseaza finantare, pot sa creasca chiar daca pietele in care activeaza nu vor fi in avans.

Cam asta-i opinia mea: temele de mai sus vor fi in atentia noastra in 2013. Musai! :) Sa le numim “treburi” economice pentru ca multe sunt activitati care ne vor tine prinsi in 2013. Din pacate, noi, jurnalistii de business, vom fi foarte ocupati: “pofta” statului de a pompa bani in economia aflata in corzi va fi compensata de cresterea impozitelor si a datoriei publice. Va doriti asa ceva?



Setari Cookie-uri