2 / 4

Salariu mai mare, un miraj al angajatilor „de criza”?

Salariul fix, principalul magnet catre un nou loc de munca, a intrat la apa in sectoare de activitate ca cel al vanzarilor, imobiliarele, constructii sau domenilul auto si s-a mentinut constant in farma, FMCG sau IT. Recruiterii spun ca tendintele de a ramane in expectativa si de a pastra actualul nivel salarial vor domina si a doua parte a anului in curs. [Top 10 joburi de recesiune]

„Sa mergi in alta parte pentru un salariu mai bun ? Azi asta s-a terminat ! Chiar stiu ca sunt persoane care spun ca au acceptat diminuari salariale cu 10% de pilda, pentru a-si pastra locul de munca. A trecut timpul inflatiei salariale anarhice ! Sigur, media salariilor era mica in 2005, si trebuia revalorizata. Dar aceste revalorizari pana la 40% pe an, au avut efecte negative. Fara sa mai luam in calcul si ca multi se duceau sa cautejob in alta parte pentru cativa lei in plus, ceea ce a creat o rata mare a fluctuatie de personal”, sustine Alain Lebourg, fost recruiter pentru Grupul Renault si actual director al firmei de recrutare Activaction.

Podiumul angajatilor care abandonau un loc de munca in favoarea unui salariu fix mai mare era ocupat anul trecut de segmentul entry-level, cu mai putin de trei ani de experienta in munca. “Pe langa salariul fix crescut, acesti angajati plecau si pentru beneficii extrasalariale, pentru oportunitatea de instruire profesionala si pentru un climat organizational mai permisiv.”, sustine Bogdan Toth, general manager al companiei de recrutare HR4U.

In cea ce priveste middle managerii, perspectiva de promovare si avansare profesionala era ceea ce ii impingea spre un nou job in timp ce top managerii plecau pentru castigarea unui statut si pentru a beneficia de renumele si imaginea companiei angajatoare, spune Toth.

Acum, numai oamenii de vanzari migreaza spre o companie unde isi pot indeplini targetul si unde nu sunt constransi sa se bazeze numai pe salariul fix. „Anumite persoane pleaca din cauza scaderii volumelor de vanzari care nu le permite incasarea primelor si a bonusurilor de performanta”, crede Lebourg.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri