2 / 11

"Fara evenimente majore cauzate de lipsa de incredere a investitorilor"

In opinia Gildei Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, socurile de pe plan international vor fi resimtite la nivel local in masura in care Europa si in speta zona euro vor fi influentate de aceste incertitudini.

Aceasta spune ca cele mai vizibile semne pe piata locala ale influentei evolutiilor internationale sunt cursul de schimb si fluctuatiile Bursei.

“Piata de capital din Romania este prea mica si nu reflecta economia reala, asadar nu vom putea vorbi de evenimente majore cauzate de lipsa de incredere a investitorilor. Volatilitatea cursului de schimb poate afecta insa si companiile care achizitioneaza materiile prime in euro, si persoanele fizice cu imprumuturi in moneda europeana”, afirma Gilda Lazar.

Socurile pe care le-am putea resimti s-ar putea traduce in prima instanta in reducerea consumului.

Vorbind strict despre industria tutunului, piata este in continuare sensibila la pret. In consecinta, acum mai mult ca niciodata avem nevoie de o politica fiscala coerenta si predictibila, raportata la puterea de cumparare a populatiei, adauga Lazar.

Dezvoltarea pietei tigaretelor depinde in acest context de cadrul legislativ, politica fiscala, precum si de o strategie eficienta in combaterea comertului ilicit. In ultimii cinci ani, preturile tigaretelor au fost dictate aproape exclusiv de maririle de acciza.

Principala ingrijorare a reprezentantului JTI o reprezinta potentialele schimbari fiscale si legislative. “Acestea pot impulsiona din nou cresterea pietei negre. In momente de criza - cu toate ca acum cred ca ar trebui sa folosim alt cuvant, ca de exemplu incertitudine – veniturile directionate catre retelele crimei organizate nu fac altceva decat sa slabeasca statul si capacitatea acestuia de reactie la problemele care apar”, declara Gilda Lazar.

Pentru a face fata actualului context international, Romania are nevoie sa-si corecteze propriile dezechilibre, sa caute cai de a creste veniturile la buget (inclusiv prin combatere a evaziunii fiscale), sa creasca productia locala si sa atraga investitii, mai spune Lazar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri