6 / 11

Romanii sunt caliti in multe alte crize, din pacate

Niciuna dintre economiile lumii nu va putea ignora efectele unor “caderi de o astfel de anvergura”, insa romanii “sunt caliti in multe alte crize, din pacate”, sustine Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau.

“Dupa ce abia incepuseram sa ne obisnuim cu un trai mai bun, pana in 2008, a trebuit sa vina o alta perioada in care romanul «va trage mata de coada», iar timpul este ireversibil”, spune presedintele Agricola Bacau.

Principalul motiv de ingrijorare vine din zona increderii partenerilor – furnizori, finantatori si angajati – in capacitatea de gestionare a perioadelor de criza. “Cand increderea dispare, lucrurile devin intr-adevar dificile”, adauga Grigore Horoi.

Dupa anul 2009, in care industria alimentara si in special cea avicola au avut foarte putin de suferit, 2010 a fost un an cu adevarat dur, isi amineste presedintele Agricola Bacau - deflatie 11,6% din cifra de afaceri, lipsa subventiilor – 16,5% din cifra de afaceri, cresterea costurilor de achizitie a resurselor de baza (cereale, uleiuri, sroturi), care au impactat costurile totale ale companiei cu o suma suplimentara de aproximativ 11,3% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, situatia nu poate fi comparata cu perioada de criza din 1997, cand cursul de schimb s-a dublat, dobanzile au atins cote de pana la 151% pe an, subventiile au disparut sau TVA a crescut de la 9% la 18%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri