2 / 5

Salariile anului 2010

“Salariile stagneaza”, “Cresterile salariale, daca vor exista, vor fi comparabile cu rata inflatiei” sau “Semestrul intai al anului 2010 nu aduce schimbari fata de sfarsitul anului 2009”, acestea sunt replicile rostite la unison de specialistii in resurse umane.

“In anul 2010, pentru un anumit segment de organizatii, cresterile salariale, vor fi in jurul cifrei de 4%, iar unele companii sunt fortate sa ofere mariri salariale prin contractul colectiv de munca care prevede aceasta crestere in functie de rata inflatiei. [...] Varii surse previzioneaza (n. red. in 2010) o rata a inflatiei intre 2,5% pana la peste 4%, dar in decizia de crestere a salariilor, o pondere importanta o are profitabilitatea companiilor”, sustine Gergely.

O previziune similara are si Ovidiu Vilceanu, managerul companiei de resurse umane Sales Consulting, care vede o crestere salariala medie de 5%. Totusi, Vilceanu explica ca o eventuala crestere a salariului fix nu inseamna neaparat o crestere a venitului, un cumul al partii fixe cu bonusurile de performanta sau remuneratia variabila. “Cred ca veniturile vor inregistra o scadere, pentru ca, date fiind conditiile economice, angajatii nu isi vor putea realiza targeturile, si deci nu vor primi bonusuri comparabile cu anul 2008”, noteaza el.

Bineinteles, nivelul cresterii salariale depinde aproape exclusiv de stabilitatea companiei, de cifrele de afaceri inregistrate pentru anul 2009 si de evolutia pietei in care activeaza organizatia. “Ca sa putem vorbi de salariile angajatilor, trebuie prima data sa vorbim si de indicatorii de performanta ai companiei. Exista clar o stransa corelatie intre evolutia economica a unei companii si posibilitatile sale de a acorda cresteri salariale sau bonusuri”, afirma Claudia Indreica, managing partner al companiei de resurse umane Psihoselect.

Indreica sustine ca, dimpotriva, partea fixa salariala se va mentine constanta, in timp ce angajatorii vor creste veniturile variabile, un indicator clar al evolutiei firmei. Prin aceasta strategie, compania ofera posibilitatea cresterii veniturilor angajatilor, fara a-si pune in pericol bugetele fixe de salarizare, stabilite inca de la sfarsitul acestui an.

Cele mai ridicate cresteri salariale vor fi resimtite in sectoare ca Farma, retail, BPO, in unele ramificatii ale industriei IT, cat si in sectorul energiei, spun recruiterii.

In plus, cei mai optimisti in privinta cresterii venitului sunt angajatii cu experienta, in timp ce tinerii au cele mai mici sanse de angajare pe un salariu mai mare decat media de 250-300 de euro din acest an.

“Cererea de specialisti isi va mentine trendul usor ascendent si pentru 2010, doar ca nu va respecta evolutiile din anii anteriori ale pachetelor salariale. Vor fi cresteri salariale in special pentru cei cu vechime in munca de peste 5-10 ani. In schimb, categoria entry-level pe parcursul anului viitor va fi cea mai afectata de evolutia pietei”, comenteaza Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta si recrutare HR4U.

In anul 2009, aproape 60% dintre angajatori sustin ca au aprobat cresteri salariale, in timp ce peste o treime au mentinut acelasi nivel al remuneratiei, conform unui studiu PriceWaterhouse Coopers, desfasurat in luna septembrie. Pentru majoritatea companiilor, cresterile s-au situat intre 5% si 9% din valoarea salariului fix.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri