2 / 6

Fondatorul Gral Medical: Legea va spori emigrarea medicilor si practica spagilor

"Ministrul Sanatatii nu are cum sa ingradeasca dreptul medicilor de a lucra acolo unde doresc ei in timpul liber, mai ales ca este o penurie de personal in sistemul public in conditiile emigrarii masive din acest sector. Ministrul Sanatatii cand se gandeste la astfel de legi, nu ia in considerare ca medicii aceia isi completeaza veniturile din orele de lucru la clinicile private, ajungand astfel la o suma care le permite sa ramana in tara?", spune Robert Serban (foto), care impreuna cu sotia sa, Georgeta, controleaza lantul de clinici Gral Medical.

Seful clinicilor spune ca intentia ministrului de a opri plecarile medicilor de la stat la privat nu va avea sanse de izbanda, mai ales in contextul in care salariile din sistemul public sunt foarte mici. "Daca vor face asta (daca legea va intra in vigoare - n. red.), atunci medicii vor fi nevoiti sa-si rotunjeasca veniturile din plati pe sub mana", subliniaza Serban.

Seful Gral Medical sustine ca nu intelege care este motivatia ministrului si ca toti operatorii privati vor fi afectati de o asemenea lege in conditiile in care sistemul privat nu este suficient de dezvoltat pentru a oferi posturi in spitale private. "Mi se pare o aberatie ceea ce vrea sa faca ministrul. Cei care lucreaza in ambulatoriu vor fi tentati sa plece la privati, insa cei din spitale nu vor avea unde, si atunci se vor gandi serios sa plece din tara", argumenteaza Robert Serban.

Motivele tin strict de bani: medicii au suferit deja taierea cu 25% a salariului, dar si a sporurilor si a platilor pentru garzi. "Este ca si cum i-ai spune medicului: ti-am taiat un picior, hai sa ti-l taiem si pe celalalt", rezuma Serban, adaugand ca o astfel de lege nu va incuraja deloc pacientii sa vina intr-un mediu normal, unde se taie chitante pentru serviciile prestate (private - n. red.), si vor fi nevoiti sa ofere spaga medicilor.

Sotii Serban au bugetat 25 de milioane de euro pentru constructia, in Bucuresti, a unui spital cu o capacitate de 100 de paturi, lucrarile urmand a fi demarate pana la finele anului. Pentru intreg anul curent, operatorul vizeaza un avans al afacerilor de 50%, pana la circa 15 milioane de euro, ceea ce il claseaza printre marii jucatori de pe piata de profil estimata la peste 400 de milioane de euro.

In prezent, operatorul de servicii medical detinut integral de sotii Serban are o retea de 17 centre medicale, dintre care zece laboratoare, patru clinici, un centru de imagistica medicala si doua de radiologie dentara in Bucuresti.

Afla din slide-urile urmatoare ce cred: Florin Andronescu (Sanador), Sergiu Negut (Centrul Medical Unirea) si Anca Petca (Euromedic).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri