4 / 5

Solutii pentru perioada de criza

Pentru perioada de criza, in care lipsa lichiditatilor si a finantarii in general este o problema cheie, o alta masura posibila ar fi cea de amanare a platii impozitului pe profit si a TVA pentru facturile neincasate de contribuabili, in opinia reprezentantului TaxHouse.

TaxHouse, parte a retelei internationale Taxand, este una dintre cele mai importante companii de consultanta fiscala de pe piata locala.

“De notat ca Directiva 112/2006 a Consiliului European privind TVA permite stabilirea unui termen de plata a TVA diferit de termenul de depunere a decontului de TVA, cu obligatia platii in acest termen maximal a intregii datorii de TVA”, spune Angela Rosca.
Fata de prevederile actuale care obliga la plata TVA intr-o perioada de 25 pana la maxim 55 de zile de la data emiterii facturii, o astfel de masura ar reprezenta un ajutor real pentru toate companiile, care in prezent au dificultati de incasare a facturilor.

In ceea ce priveste cotele de TVA, Angela Rosca noteaza ca Marea Britanie tocmai a anuntat scaderea temporara, cu incepere de la 1 decembrie 2008 pana la 1 ianuarie 2010, a cotei sale standard, la 15%, masura pe care Uniunea Europeana o considera benefica pentru perioada de criza economica.

Ca atare, opineaza Angela Rosca, in contextul actual, Romania ar putea considera fie extinderea aplicarii cotei reduse de 9% si pentru alte categorii de bunuri si servicii permise de Anexa III din Directiva europeana mentionata (de exemplu pentru produse alimentare, furnizare de apa, produse farmaceutice, transportul de pasageri, servicii de salubritate, constructia si repararea locuintelor ca parte dintr-un program social, etc.), precum si introducerea celei de-a doua cote reduse pentru astfel de bunuri si servicii.

“Fireste insa ca toate aceste masuri trebuie corelate pentru calculul deficitului bugetar si considerate ca parte din politicile macroeconomice. Separat si nu neaparat legat de criza, modificarea Codului Fiscal se impune oricum, pentru clarificarea si modernizarea acestuia cu privire la cateva aspecte fiscale majore”, conchide Angela Rosca.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri