3 / 4

Accizele la tutun au incetinit procesul dezinflationist

“Consolidarea dezinflatiei, inceputa in trimestrul al doilea din acest an, se va consolida si in al treilea trimestru, chiar se va accelera”, sustine guvernatorul BNR.

Banca Nationala a revizuit, in scadere, prognoza de inflatie pentru finalului lui 2009 la 4,3% (de la 4,4%) si pe cea pentru sfarsitul lui 2010 la 2,6% (de la 2,8%), potrivit raportului trimestrial asupra inflatiei. Tinta de inflatie pentru anul acesta si pentru 2010 a fost mentinuta la 3,5%.

Rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in iunie, dupa ce a atins un varf de 6,89% in luna februarie a acestui an.

Temperarea volatilitatii cursului de schimb, alaturi de restrangerea cererii interne si reducerea dinamicii preturilor combustibililor, constituite principalele elementele pozitive care au contribuit la procesul dezinflationist.

“Cred ca este benefic faptul ca pretul titeiului a scazut, dar asta dauneaza companiilor din aceasta industrie. Totusi, pe viitor, nu stim exact cum va evolua pretul petrolului, pana acum ne-a ajutat”, a explicat Isarescu.

In sens opus, prima etapa de majorare a accizelor la produsele din tutun si rigiditatea structurala din economia romaneasca au incetinit procesul dezinflationist din tara noastra, dupa ce au generat o contributie pozitiva de 0,57 puncte procentuale la inflatie in trimestrul al doilea din 2009. Numai efectul direct al accizelor la tutun a contribuit la variatia ratei anuale a inflatiei cu 0,27 puncte procentuale.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri