1 / 4

Un roman aloca doar 20 euro pe an pentru asigurarile de viata

Asigurarile de viata, o piata care a crescut anul trecut cu 2,3% la 1,66 miliarde de lei, este inca destul de departe de a fi una matura, comparativ cu piata occidentala, asiguratorii life fiind si ei constransi de mediul financiar instabil.

Din datele CSA prezentate in tabelul de mai jos se observa faptul ca, daca in perioada 2006 - 2008 cresterile nominale inregistrate de primele subscrise in acest sector au fost cuprinse intre 9,66% si 28,92%, in anul 2009 subscrierile au scazut cu 12,84%. Piata asigurarilor de viata a resimtit efectele crizei economice, concretizate in cresterea somajului, scaderea veniturilor disponibile ale populatiei pentru consum si asteptari pesimiste cu privire la siguranta financiara, dar si scaderea increderii populatiei in instrumentele pietei de capital si de economisire. Sectorul asigurarilor de viata si-a revenit insa in anul 2010, reintrand pe un trend de crestere.

"Totusi, in vreme ce europenii cheltuie anual 1.000 euro pentru asigurarile de viata, fiind foarte interesati de viitorul lor si al celor din jurul lor, studiile arata ca un roman aloca doar 20 euro pe an pentru aceste produse si este clar ca o diferenta atat de mare nu poate fi explicata doar prin diferenta de nivel de trai", afirma Calin Matei (foto), director general adjunct, director tehnic viata si bancassurance in cadrul Groupama Asigurari. "Este vorba, in primul rand, de un nivel scazut de educare in domeniu si de un grad scazut de constientizare a importantei acestor produse. Pe aceste aspecte trebuie sa ne concentram in perioada urmatoare".

Spre deosebire de pietele de asigurari din alte europene, piata romaneasca depinde intr-o proportie inca mare de asigurarile auto, circa 60% din subscrieri provenind din clasele de asigurari generale. Avand in vedere aceasta dependenta puternica, evolutia subscrierilor pe acesta clasa influenteaza considerabil volumul total de prime brute subscrise.

Ponderea inca redusa a asigurarilor de viata in volumul total de subscrieri la nivelul pietei a facut ca evolutia pozitiva din acest segment de activitate sa nu influenteze semnificativ evolutia primelor brute subscrise cumulat din asigurari generale si de viata. Prin urmare, volumul total de prime brute subscrise de societatile de asigurare un anul 2010, cumulat pentru ambele categorii de asigurare, a fost de 8,3 miliarde de lei, in scadere cu 6,36% fata de anul precedent.

"Cu toate acestea, jucatorii de pe piata de asigurari de viata au mizat cu succes pe reducerea complexitatii produselor, pe de o parte, si pe oferirea de produse flexibile si adaptate cerintelor si necesitatilor clientului, pe de alta parte.

Constientizarea nevoii de economisire pe termen lung
, atat de fireasca pe pietele asigurarilor de viata mature, cum sunt cele din Europa de Vest, este doar un prim pas necesar, esentiala fiind comunicarea continua a beneficiilor si a rolului asigurarilor de viata in planificarea financiara pentru viitor", a adaugat Calin Matei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri