1 / 5

Bancile cipriote si sistemul bancar din Romania

Decizia ministriilor de Finante ai statelor din zona euro, de a taxa depozitele bancare din Cipru cu pana la 10%, nu afecteaza clientii bancilor cipriote din Romania.

Pe plan local sunt prezente 2 banci cu actionariat cipriot – Bank of Cyprus si Marfin Popular Bank, prin Marfin Bank.

“Decizia Eurogroup agreata cu autoritatile cipriote privind o ajustare solitara si controlata a depozitelor din Cipru – pentru sustinerea stabilitatii financiare a tarii, nu va afecta subsidiarele bancilor cipriote care isi desfasoara activitatea in afara acestei tari. Masura vizeaza exclusiv bancile de pe teritoriul insulei si nu se va aplica acelor clienti ce detin depozite sau conturi curente in subsidiarele acestora, din afara Ciprului”, au aratat reprezentantii Marfin Bank, pentru Wall-Street.ro.

Totodata, in Cipru, Banca Transilvania are 2 sucursale, in conditiile in care Bank of Cyprus detine aproape 10% din actiunile celei de-a treia institutii de credit din Romania.

Banca Transilvania a anuntat ca avand in vedere recenta decizie luata de Eurogroup, transferurile din conturi deschise la Banca Transilvania - Sucursala Cipru catre alte tari (inclusiv catre alte conturi deschise in Banca Transilvania) sunt temporar suspendate.

„Situatia din Cipru nu va influenta foarte mult piata bancara locala. Nu cred ca este vorba despre un precedent, este o situatie particulara care va fi tratata in mod singular”, a precizat directorul executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri