1 / 6

Cota standard de TVA, redusa la 20% din 2016

Partidele parlamentare au ajuns la un consens in ceea ce priveste cuantumul relaxarii fiscale de anul viitor. Cea mai importanta masura, cea a reducerii TVA, va fi aplicata in doua etape. In forma initiala a Codului Fiscal, TVA urma sa scada cu 5% de la 1 ianuarie 2016, insa dupa aceste negocieri procentul taierii va fi de 4%.


Astfel, cota standard de TVA coboari de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, iar din 2017 mai scade cu inca un procent, ajungand la 19%, nivelul de dinaintea crizei financiare.


"Mediul de afaceri ar fi preferat o reducere mai mica a TVA, etapizat. Si-ar fi dorit cu prioritate plafonarea contributiilor sociale la 5 salarii medii brute pe economie, reducerea impozitului pe dividende si anularea impozitului pe constructii speciale. Oamenii de afaceri sunt nemultumiti ca, din toate promisiunile facute, s-a ales ca prioritara taierea TVA-ului", a declarat pentru WALL-STREET.RO Angela Rosca (foto), managing partner Taxhouse.


Ea a explicat ca toata comunitatea de business este afectata de taxarea ridicata a muncii, in timp ce numai o parte din firme sunt avantajate de reducerea TVA-ului. "De pilda, sectorul bancar si cel de asigurari, retailul si sectorul medical vor beneficia cel mai mult de reducerea TVA, insa e foarte posibil ca doar in cazul retailului aceasta relaxare fiscala se va transmite, in parte, si catre consumator, restul ramanand ca profit al acelor companii".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri