3 / 10

Crinu Andanut: Pentru mine, intrarea in pensii private nu a fost un salt inconstient

In 2006, dupa o perioada de peste 4 ani ca director regional Allianz-Tiriac Asigurari, Crinu Andanut a primit propunerea de a veni la Bucuresti pentru a pune bazele Diviziei de pensii private din cadrul companiei si a construi acest nou segment de business al Allianz, in perspectiva implementarii reformei sistemului de pensii si lansarii pensiilor private facultative si obligatorii. Pana in martie, anul curent, cand a fost infiintata Allianz-Tiriac Pensii Private, compania special desemnata pentru administrarea fondurilor de pensii private, Andanut a ocupat pozitia de Director al Diviziei de pensii private din cadrul Allianz-Tiriac. Odata cu infiintarea noii companii, acesta a preluat pozitia de director general.

“Am avut ocazia sa aflu de la colegii mei din grup care este situatia pe piata fondurilor de pensii la nivel european dar mai ales sa vad cum au realizat celelalte tari central sau est europene reforma sistemului de pensii”, spune Crinu Andanut.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private explica cum aproape toate tarile din aceasta regiune au realizat deja aceasta reforma, unele chiar cu 10-12 ani in urma, Romania fiind ultima tara care a pus in practica acest lucru Republica Ceha introducea primele pensii private inca din anul 1996 in timp ce in Ungaria reforma a inceput in 1998 prin introducerea atat a pensiilor obligatorii cat si a celor facultative. La finele anului 2006, in Ungaria erau aproximativ 2,6 milioane clienti la fondurile de pensii obligatorii iar volumul activelor administrate ajunsese la aproape 5.5 miliarde euro in timp ce pentru pensiile facultative se inregistrau peste 1,3 milioane clienti iar activele administrate depaseau 2,6 miliarde euro.

Polonia a introdus atat pensiile obligatorii cat si cele facultative inca din 1999 si este unul din cele mai de succes cazur din acest punct de vedere. Anul trecut, activele fondurilor de pensii obligatorii din aceasta tara ajunsesera la aproape 30 miliarde euro, numarul de clienti fiind de 12,3 milioane.

In sfarsit, Slovacia a inceput reforma in acelasi an ca si Polonia, respectiv 1999, in timp ce Bulgaria si Croatia au introdus atat pensiile obligatorii cat si pensiile facultative in 2001 si respectiv 2002.

“Fata de aceste tari, Romania se afla clar cu mult in urma, in timp ce clasa politica nu parea dispusa sa ajunga la un consens privind reforma sistemului de pensii, tergiversand timp de aproape 10 ani reforma. Acest fapt mi-a dat insa sansa de a putea sa beneficiez de experientele celorlalte tari in care Allianz este prezenta, in incercarea de a evita in masura posibilului greselile altora”, declara Andanut.

Crinu Andanut considera ca intrarea in pensii privata nu a fost un salt inconstient in necunoscut, a fost mai degraba o continuare fireasca a unei cariere anterioare in care cele mai pregnante trasaturi au fost dinamismul si succesul. “Ambele m-au motivat suficient ca sa fac pariul cu pensiile private pe care sunt convins ca o sa-l castig, conducand compania spre succesul asteptat. Iar acet lucru imi va fi suficient pentru satisfacerea ambitiilor mele profesionale si abordarea unor noi proiecte provocatoare”, enunta Seful Allianz-Tiriac Pensii Private.

Andanut crede ca avem de a face cu rigori legislative care sa previna experientele nefericite ale trecutului, cu termene stricte, cu o monitorizare riguroasa din partea institutiilor abilitate, lipsa de personal specializat in domeniu, etc. “Toate acestea deosebesc esential companiile de administare a pensiilor private de restul companiilor”, spune acesta.

Managerul insista sa sublinieze competitia extrema intre mari branduri pe o perioada scurta, de patru luni de zile pentru atingerea unei cote de piata cat mai mari, este un element unic, pentru ca nu exista scuze pentru nici pentru cea mai mica eroare.

Pentru ca exista o noua faza provocatoare a acestui proiect de pensii, anume faza performantelor de atins in investitii, Andanut crede ca se va implica puternic in continuare. “Singurul lucru ce ma va face sa imi indrept atentia in alta parte va fi instalarea rutinei, de care am fugit de cand ma stiu, in cautarea de noi provocari profesionale. Iar noul sistem de pensii nu are sanse prea curand sa devina o afacere fara provocari zilnice”, conchide Andanut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri