3 / 11

Ioana Filipescu: Criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motivele

Si Ioana Filipescu, Managing Director Raiffeisen Investment, spune ca efectele dramatice de ieri erau previzibile. Pe de alta parte, socul provocat de anunturile zilei de ieri este mare, crede Ioana Filipescu, citand un analist de business al BBC care spunea ca Wall Street-ul american a trait cele mai speciale 24 de ore din anul 1920 incoace. “Una este sa te astepti la contagiune, la write-off-uri si alta este sa citesti despre falimentul Lehman Brothers si despre cumpararea Merrill Lynch”, spune Filipescu, care face un bilant la aniversarea unui an de la inceputul credit crunch: 3 din primele 5 banci de investitii americane au esuat din cauza crizei.

Criza financiara a lovit si in cei mai mari jucatori din asigurari. Cotatia actiunilor AIG a coborat cu 55,6%, la 5,39 dolari, dupa ce anterior cazuse pana la 3,50 dolari.

Compania a afisat pierderi de 18 miliarde dolari in total, in ultimele trei trimestre, ca urmare a garantiilor pe care le-a acordat pe baza valorilor mobiliare legate de ipoteci.

In privinta companiilor de asigurari, Ioana Filipescu se asteapta sa cedeze si altele, “nefiind niciun secret ca acestea au in portofoliile lor expunere directa la imobiliar.”

Sefa Raiffeisen Investment Romania afirma totodata ca nimeni nu poate aprecia cand va disparea efectul de contagiune pe piata de investment banking. “Si chiar atunci cand pietele isi vor reveni, criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motivele. Este vorba despre transparenta si responsabilitate, caci nicicand in trecutul pe care il putem analiza economia globala nu s-a confruntat cu o succesiune comparabila de "accidente", pe fondul unei tendinte de relaxare si de reglementare a ultimilor ani. Inainte de orice investment bankingul are nevoie de un climat de incredere”, explica Ioana Filipescu.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pe locul trei in clasamentul celor mai mari falimente se situeaza grupul Enron, anterior a saptea mare companie din Statele Unite, care a solicitat in decembrie 2001 trecerea sub protectia falimentului, din cauza unui scandal privind datoriile acumulate, de ordinul mai multor miliarde de dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri