5 / 11

Matei Paun: Ma astept ca situatia sa devina si mai rea

Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca evenimentele de ieri au fost previzibile . “Nu este nicio surpriza ca s-a ajuns in acest punct si ma astept ca situatia sa devina si mai rea”, spune Paun.

Acesta adauga ca investment banking-ul nu este un fenomen mort, chiar daca anumite sectoare au fost puternic lovite. “Va exista in permanenta o nevoie pentru astfel de servicii financiare”, spune seful BAC Investment, care adauga ca in viitor managementul riscului va fi luat mai in serios de catre finantisti si, mai important, este nevoie de o reglementara mai atenta din partea bancilor centrale.

Bancile centrale din intreaga lume s-au mobilizat ieri pentru a preintampina efectele scaderii pietelor de capital si devalorizarii dolarului in raport cu alte valute, dupa anuntul bancii de investitii Lehman Brothers ca va solicita protectie sub legea falimentului, si al acordului prin care Bank of America a preluat grupul financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Efectul falimentului bancii Lehman Brothers a fost resimtit si pe pietele europene.

Bursa de Valori de la Londra, London Stock Exchange (LSE), a scazut cu mai mult de 5% la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa anuntul Lehman Brothers. Indicele Footsie-100 al principalelor titluri listate pe piata a pierdut 291,8 puncte, la 5.124,90 puncte, ceea ce marcheaza o scadere cu 5,39% comparativ cu finalul saptamanii trecute.

Piata germana de capital de la Frankfurt si bursa pariziana au avut pierderi, tot dupa anuntul bancii americane. Astfel, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de la Frankfurt a pierdut mai mult de 4%, iar indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a coborat cu 5,60%, la 4.090,10 puncte, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri