Data de 15 septembrie 2018 a marcat 10 ani de la caderea gigantului de investitii Lehman Brothers si inceputul oficial al crizei financiare globale, criza ale carei rani le vedem si astazi. Unele cicatrizate, in timp ce altele par a fi pe cale sa se redeschida. Nikolay Storonsky, co-fondator Revolut, lucra la acea vreme ca trader in birourile din Londra ale bancii americane. Ne-a povestit cum a trait acele momente si ce a invatat din evenimentul ce avea sa schimbe din temelii intreaga lume financiara.

Nikolay Storonsky, fondator al startup-ului Revolut, s-a alaturat bancii americane Lehman Brothers in 2006, la varsta de 22 de ani, inainte de a-si termina studiile in fizica si economie sustinute la Moscova. Acesta povesteste ca era o onoare in acel moment sa lucrezi pentru companii precum Lehman sau Goldman Sachs, care erau mult mai avansate in automatizare anumitor sarcini fata de competitorii lor.

"Dupa absolvire, m-am mutat la sediul european al Lehman Brothers din Londra, in zona Canary Wharf, o cladire care astazi este sediul JPMorgan si am devenit trader in echipa de instrumente financiare derivate. Mediul de lucru era extrem de motivant, pietele financiare erau in crestere de cativa ani. Ajungeam la lucru la 7 dimineata si nu plecam niciodata inainte de 8 seara, aveam impresia ca eram fericit", a declarat acesta.

Nikolay isi aminteste ca, in lunile dinainte de prabusirea bancii americane, atmosfera era una obisnuita. Semnele nu prevesteau faptul ca modelul de business de la acea vreme, in special finantarea pe termen scurt, urma sa esueze. Totul a inceput cu 2 saptamani inaintea anuntarii falimentului.

“Am inceput sa realizam ca urma sa se intample ceva important atunci cand actiunile Lehman Brothers au scazut la zero pentru o secunda. Am crezut ca este o eroare a terminalului Bloomberg, pentru ca au revenit imediat la 20 de dolari. In orice caz, era un semn rau. In 2 saptamani au ajuns din nou la zero, de data aceasta din cauza anuntarii falimentului”, povesteste Nikolay pentru WALL-STREET.ro

Se paria ca la cazino!

Nikolay considera ca una dintre cele mai mari greseli care au dat nastere crizei este reprezentata de catre imposibilitatea bancilor de a stabili valoarea de piata corecta a activelor. Acesta descrie scenarii absolut absurde care aveau loc in anumite situatii, rezultate in urma haosului conturat de dorinta bancilor de a genera cat mai mult profit.

Multi oameni pariau ca la cazino, fara un control real in spate. Cum sa nu te gandesti ca e o problema cand, de exemplu, doi traderi la birouri alaturate, din aceeasi banca, luau pozitii diametral opuse, cateodata unul impotriva altuia, si castigau amandoi? De fapt, bancile nu erau cu adevarat capabile sa calculeze valoarea de piata a multor active, precum RMBS (titluri de valoare al caror activ suport sunt creditele imobiliare destinate persoanelor fizice), si foloseau pentru asta diferite modele care le dadeau rezultate complet diferite.

Nikolay Storonsky

Managerii cumparau actiuni Lehman, chiar inainte cu cateva zile de faliment

Cu doar cateva zile inainte de caderea Lehman Brothers de pe 15 septembrie 2008, nimeni din companie nu se astepta la scenariul ce avea sa urmeze. Pana la urma, era Lehman Brothers. In cazul cel mai putin probabil, Nikolay si restul angajatilor credeau ca banca va fi cumparata de un competitor, asa cum se intamplase cu cateva luni inainte, cu Bear Stearns.

“Imi aduc aminte ca unii manageri cumparau actiuni Lehman Brothers cu cateva zile inainte de faliment, pentru ca scazusera mult si li se parea ca sunt o investitie excelenta. Atat de mult credeau in Lehman. Nu pot sa descriu cat de socati am fost cu totii atunci cand am constientizat ca Lehman chiar va da faliment”, precizeaza Nikolay.

Cand au ajuns la birou in dimineata falimentului, toate calculatoarele erau blocate, acestia nu putea realiza nicio tranzactie. Nikolay isi aminteste ca statea la birou, fara a sti ce urma sa i se intample.

“Ca sa treaca timpul, ne petreceam zilele jucandu-ne singurul joc online care nu era blocat, un joc in care impuscai elicoptere. Am facut din asta o competitie, ca sa nu murim de plictiseala”, isi aminteste Nikolay.

Generatia de antreprenori renascuta din propria cenusa

Cumpararea de catre Nomura, gigantul de brokeraj din Japonia, a diviziei din care Nikolay facea parte, dar si o oferta primita de acesta de la Credit Suisse, l-au ajutat sa nu devina somer, situatie in care se aflau angajatii din alte divizii.

“Veneam la timp la birou in fiecare zi, la fel ca toti colegii mei. Cu toate acestea, puteai vedea oameni din alte divizii cum isi impachetau lucrurile ca sa plece, oameni care nu mai aveau de lucru. Cei ale caror locuri de munca erau sub semnul intrebarii. Erau stresati, eu am avut noroc ca Nomura a achizitionat divizia noastra si am primit in acelasi timp si o alta oferta de job”, povesteste Nikolay.

Dincolo de efectele devastatoare ale crizei, Nikolay se uita si catre partea plina a paharului, reprezentata de catre angajatii Lehman Brothers care au decis sa ia drumul antreprenoriatului dupa falimentul bancii. “O generatie de antreprenori a renascut din propria cenusa, o generatie dezamagita de catre sistemul financiar”, asa descrie fondatorul Revolut angajatii Lehman Brothers care au intrat in business, categorie din care, de altfel, face si el parte.

“Am acceptat o oferta de la Credit Suisse si am plecat de la Nomura. Acolo l-am cunoscut pe Vlad Yatsenko. Eram amandoi frustrati de taxele percepute pentru transferuri internationale de bani si am pornit Revolut in iulie 2015 pentru a reconstrui industria de la zero, folosind tehnologia. Trei ani mai tarziu, Revolut este unicornul fintech cu cea mai rapida crestere din Europa, deschidem 7.000 de noi conturi zilnic si avem peste 2.5 milioane de utilizatori in Europa”, declara Nikolay Storonsky.

Antreprenorul spune ca la Lehman a invatat abilitati fundamentale, care l-au adus unde este astazi. Sa incepi un business de la zero este, cu siguranta, o provocare pentru care ai nevoie de caracter, atitudine si inteligenta iar Lehman a fost, cu siguranta, locul unde le-a deprins.

Fondatorul Revolut considera ca noile reglementari financiare, care nu permit bancilor sa se indatoreze excesiv, ne protejeaza mai bine in fata unei crize financiare ca cea din 2008, iar un nou episod de acest gen este putin probabil sa apara in urmatorii 5-10 ani. In acelasi timp, momentul care va ramane in istoria financiara, falimentul Lehman, a schimbat semnificativ reperele in industrie: apetitul la riscul din sectorul bancar a scazut semnificativ iar bancile au pierdut talentele in fata companiilor din tehnologie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri