6 / 11

Urmeaza sa pice si bancile comerciale?

Cel mai mare faliment din istoria SUA, dublat de scaderea cotatiei actiunilor AIG, naste dezbaterea daca, in contextul in care criza va continua, vor fi lovite si bancile comerciale din Statele Unite?

“Mi-e teama ca urmeaza la rand cel putin cateva nume mari dintre bancile comerciale americane – si atunci va fi testul suprem de coonsecventa si fermitate al FED-ului. Practic, asistam acum la o cursa contra cronometru de re-calibrare bilantiera intre bancile lumii, si din pacate, nu pot fi toate castigatoare atunci cand se va trage linie”, afirma Doru Lionachescu, care se asteapta ca bancile care vor supravietui sa fie in cativa ani extrem de puternice.

Bank of America este cea mai mare banca de retail din SUA si va urca in topul celor mai mari banci din lume, in functie de capitalizare, de pe locul patru pe pozitia a doua.

In functie de capitalizare, mai gasim banci de top aemericane ca JP Morgan Chase (141 miliarde dolari), Citigroup (98 miliarde de dolari), US Bancorp (59 miliarde dolari).

Ioana Filipescu se asteapta ca nu numai bancile americane, ci si cele europene sa fie lovite de criza. ”Efectele credit crunch par sa fie mai puternice asupra bancilor europene. Pana acum BCE injectase peste 100 miliarde euro in sistemul bancar din zona euro, pentru calmarea crizei sub-prime, si iata ca nu a fost de ajuns. Astazi US Fed si ECB si-au marit ajutoarele, injectand un total de 39 miliarde USD in sistemul financiar. Sa nu uitam ca criza a fost "declansata" de suspendarea fondurilor de investitii ale BNP Paribas, o banca ne-americana”, semnaleaza sefa Raiffeisen Investment.

Si Matei Paun afirma ca este inevitabil ca bancile comerciale sa fie cele cele care vor suferi in continuare. “Ma astept ca afectarea bancilor sa fie o preconditie pentru finalul crizei”, spune Paun.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri