2 / 7

'Importatorii vor transfera deprecierea in preturile produselor achizitionate'

Potrivit consultantilor in management chestionati de Wall-Street, companiile importatoare ar trebui sa aiba in vedere perspectiva unor variatii de curs pe termen scurt si mediu.

“Avand in vedere deprecierea considerabila a leului din ultimele zile, firmele cu activitati de import sunt nevoite sa plateasca sume in lei mai mari pentru aceleasi marfuri achizitionate din zona Euro. In plus, trebuie tinut cont si de expunerea lor la credite in EURO si fata de riscul pe rata dobanzii care a crescut considerabil fata de anul trecut”, a declarat Adriana Miu (foto), Consultant Ensight Management Consulting.

Astfel, consecinta fireasca a aceastor evenimente va fi incercarea importatorilor sa transfere deprecierea in preturile produselor achizitionate, conducand la cresteri ale preturilor, ce vor fi mai mult sau mai putin digerate de catre piata, in functie de industrie si de concurenta existenta.

“In aceste conditii, importatorii intr-adevar bine plasati contra socului pe cursul de schimb valutar vor fi cei care dispun de o putere considerabila de negociere si vor reusi intr-o anumita masura sa obtina niste preturi favorabile pentru bunurile importate”, opineaza reprezentantul Ensight, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de consultanta in management.

In ceea ce priveste companiile de import/export, importatorii vor fi afectati negativ de fluctuatiile cursului de schimb, in timp ce exportatorii vor beneficia de o conjunctura favorabila, desi oarecum limitata de faptul ca tarile cu care Romania are relatii comerciale sunt si ele afectate de criza internationala si trec printr-o perioada de infranare economica.

“Pe de alta parte, avand in vedere evolutia dobanzilor, in conditiile inaspririi normele de creditare ale bancilor in perioada urmatoare si, implicit, a cresterii costului de finantare, tendinta companiilor va fi aceea de a adopta o atitudine prudenta”, spune Adriana Miu. Astfel, acestea se vor orienta cu precadere spre finantare prin fonduri proprii sau de la companiile-mama – in cazurile favorabile in care astfel de fonduri sunt disponibile - in detrimentul finantarii prin intermediul bancilor.

Pe de alta parte, companiile romanesti si industriile ce pot castiga de pe urma aprecierii monedei europene sunt, in principal, cele exportatoare.

“De pe urma conjuncturii favorabile vor profita cu precadere companiile din industria prelucratoare si in special produsele metalurgice, dispozitivele mecanice si echipamentele electrice, produsele textile si chimice”, spune Adriana Miu, care adauga ca firmele ce activeaza in aceste industrii vor inregistra castiguri mai ales din cresterea volumului si intr-o mai mica masura din cresterea preturilor bunurilor exportate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri