3 / 7

Viorel Cernea, Ensight: 'Petrecerea e pe sfarsite si la noi'

Consultantul companiei Ensight Management Consulting Viorel Cernea are o opinie si mai concreta, afirmand ca este greu de imaginat ca firmele importatoare sa fie relaxate la vestea ca importurile se scumpesc cu peste 10% in doar cateva zile. “Orice companie isi construieste bugetele luand in calcul si cursul previzibil pentru perioada bugetata. De aceea, orice deraiere de la marja de variatie considerata previzibila le poate pune in dificultate”, spune Viorel Cernea.

Ceea ce este insa si mai nociv in acest moment, opineaza Cernea, este sentimentul tot mai acut de incertitudine generat de un set de mesaje negative venite din directii diferite: pe de o parte, deprecierea brusca a cursului care dovedise pana acum ca se poate sustine chiar si cand se tulbura apele si, pe de alta parte, criza financiara internationala determina reducerea si scumpirea surselor de finantare, deci este foarte posibil sa ne asteptam la o reducere considerabila a consumului.

Potrivit lui Viorel Cernea, un alt aspect important il constituie recesiunea ce acopera tot mai multe economii din zona euro (pana acum s-au declarat in recesiune Irlanda si Franta, insa nici Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie nu se simt prea bine). “Aceasta ar putea afecta si cresterea exporturilor catre tarile UE cu impact asupra deficitului de cont de curent, dar si asupra PIB-ului nostru”, spune Cernea.

Deficitul de cont curent trebuie redus, ceea ce va ingreuna acoperirea majorarilor de salarii, astfel ca rata de crestere a acestora va cobori, in viitor, sub avansul productivitatii, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a adancit in primele sapte luni cu 11,9% fata de acelasi interval din 2007, pana la 9,4 miliarde euro, in special ca urmare a dezechilibrului balantei comerciale, conform datelor publicate de BNR.

Asadar, sunt tot mai multe semne ca “petrecerea e pe sfarsite” si la noi, si ca, implicit, vin vremuri grele in primul rand pentru importatori, remarca Viorel Cernea.

“Pe fondul acestor prognoze rezervate, perioada electorala in care ne aflam pune cireasa pe tort prin lansarea unor masuri privind cresterea cheltuielilor bugetare, ce pot dezechilibra serios economia.
De aceea, companiile cred ca au motive de ingrijorare, amplificate iata si de “linistea totala” cu care este acompaniat momentul din perspectiva mesajelor BNR sau ale guvernului”, enunta consultantul Ensight.

Reactia posibila a celor mai multe dintre companii va fi probabil de a-si securiza excesiv pozitiile prin marje de adaos mai mari (daca vorbim de importatori) sau prin reducerea sau amanarea investiilor pentru companiile producatoare, prevede Viorel Cernea.

“Daca vorbim de fluctuatii de curs sau dobanda, pe termen scurt, ne situam in continuare pe o pozitie optimista, pentru ca discutia presupune o revenire la pozitii apropiate de cele trecute. Cred insa ca tot mai multe companii iau astazi in calcul posibilitatea ca atat cursul, cat si dobanda sa nu mai revina prea curand la nivelurile anterioare”, estimeaza Cernea.

In aceste conditii, de incertitudine crescuta, finantare scumpa si consum in scadere, Viorel Cernea spune ca vor fi defavorizate companiile mici, in timp ce pentru companiile medii si mari urmeaza probabil o perioada de consolidare si de “asezare” dupa efortul extensiv din ultimii ani, privind pozitionarea cat mai buna in piata,

In functie de cat de mare va fi amplitudinea acestei modificari de curs, anumite companii romanesti pot castiga de pe urma aprecierii euro, peste un anumit nivel, aceasta nu favorizeaza pe nimeni.

“Indeobste se spune ca exportatorii devin mai competitivi cand moneda nationala se devalorizeaza. In realitate nu se intampla asa, ei doar speculeaza un dezechilibru economic prin care se “exporta” de fapt avutie nationala. Competitivitatea reala se castiga prin modul in care sunt gestionate resursele si nu prin pretul “falsificat” al resurselor”, afirma Viorel Cernea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri