1 / 4

Romania ar putea inregistra repatrieri de dividende si o decelerare a exporturilor

Isarescu a repetat ca BNR nu s-a opus niciodata cresterii creditului, ci a urmarit sa tempereze viteza de crestere a acestuia.

Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale, intrat in vigoare la inceputul acestei luni.

In 11 septembrie, directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin, estima o reducere a ritmului de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, fata de nivelul din iulie.

Romania ar putea inregistra in perioada urmatoare repatrieri ale dividendelor de catre companiile straine, din cauza climatului de neincredere din piata, si o decelerare a exporturilor, a spus guvernatorul BNR.

"In conditiile de neincredere, BNR vede o scadere a volumului de intrari autonome de capital. Pot avea loc si repatrieri de dividende. Pana acum, din investitiile straine directe, castigurile au ramas tot in Romania. Am putea asista in perioada urmatoare la repatrierea dividendelor - aici legaturile companiilor din Romania cu companiile-mama sunt mai directe", a spus Isarescu, cu referire la legatura limitata intre bancile romanesti si actionarii majoritari din strainatate, potrivit NewsIn.

Luni, guvernatorul dezmintise ferm orice posibilitate ca bancile-mama sa poata retrage capitaluri din Romania.

In primele opt luni din acest an, investitiile straine directe au crescut cu 60% fata de perioada similara din 2007, pana la 6,502 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup - 46,7%.

Ca solutii la acest fenomen de repatriere a dividendelor, Isarescu a mentionat stimularea economisirii interne, "schimbarea climatului, de la o atmosfera care incurajeaza consumul, la o pozitie de stimulare a muncii si economisirii".

Referitor la probabila decelerare a exporturilor Romaniei, guvernatorul a mentionat ramuri mai sensibile la cicluri precum industria otelului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri