2 / 5

Presiunile economiei romanesti asupra leului

Dincolo de criza financiara internationala, leul suporta si presiunea exercitata de deficitul de cont curent al Romaniei.

„Un leu depreciat, care ar fi trebuit sa se deprecieze constant tot anul, va duce spre stabilizarea deficitului de cont curent sub 12%, poate chiar 10%-11% anul acesta si catre 8-9% anii viitori. Anul acesta nu se mai poate face prea mult. Ce nu s-a facut in 10 luni nu se poate realiza in ultimele doua, insa anul urmator, cu un leu depreciat, vom vedea un deficit de cont curent de 10-10,5%, iar in 2010 ar putea sa coboare catre 8,5-9%”, a spus Dragos Cabat, presedinte CFA (Chartered Financial Analyst).

Cum sunt influentati exportatorii de la BVB de fluctuatia monedei nationale

De altfel, Cabat estimeaza un curs de 4 lei/euro spre finalul anului si chiar peste acest nivel in februarie - martie anul viitor.

Desi considera ca la ora actuala cea mai mare problema a economiei romanesti este deficitul de cont curent, Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, nu vede ca solutie pentru stabilizarea acestuia deprecierea monedei nationale.

Apoi, o moneda nationala excesiv de depreciata, in jurul nivelului de 4 lei/euro, determina presiuni importante asupra economiei, cum ar fi cresterea salariilor si a preturilor prin reajustarea unor contracte de munca si a unor contracte comerciale la noul nivel al cursului, reducerea investitiilor efectuate de catre companii datorita climatului de incertitudine.

„Intr-o depreciere puternica nu cred foarte tare, dar daca lucrurile se vor deteriora privind prin prisma crizei internationale, nu putem evita o depreciere. Insa, o depreciere puternica nu ar fi de bun augur din doua motive, chiar daca va merge spre pragul de 4lei/euro”, considera Dumitru.

Primul motiv expus este cel al unei inflatii, care ar atinge cote ridicate, iar al doilea motiv este legat de profitabilitatea financiara, de calitatea portofoliului de credite al bancilor, care s-ar deteriora semnificativ, potrivit lui Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri