4 / 5

Nici romanii aflati la munca peste granita nu pot sustine leul ca in anii trecuti

Pe de alta parte, structura pietei valutare din prezent este diferita fata de cea de acum cativa ani, piata fiind mai matura, iar vanzarile de valuta efectuate ca urmare a remiterilor muncitorilor romani aflati in strainatate pot sustine cursul valutar doar intr-o masura limitata, cel mai probabil scenariu fiind cel al scaderii remiterilor romanilor din strainatate, potrivit specialistilor.

Valoarea remiterilor va scadea in perioada urmatoare avand in vedere recesiunea unor tari europene ce constituie destinatii traditonale ale muncitorilor romani. „In luna august s-a observat ca transferurile curente efectuate de catre administratia publica au fost mai importante decat cele efectuate de sectorul privat”, a adaugat Sinca.

„Avand in vedere schimbarea climatului economic din Europa de Vest cu primele semne de recesiune deja aparuta in a doua jumatate al acestui an, ne asteptam la o crestere semnificativ mai redusa a remiterilor din a doua jumatate a anului. Astfel, nu ne asteptam la efecte majore de apreciere nici asupra cursului, asa cum am observat in anii anteriori”, a subliniat Pal, la randul sau.

Remiterile muncitorilor romani pana la sfarsitul lunii august au atins un nivel de 6,1 miliarde euro (valoare neta de 4,4 miliarde euro), cu 29% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cum au explodat la 100% dobanzile interbancare la lei

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri