1 / 11

'Cand, cum, unde si de ce apare criza, nimeni nu poate prevedea - asta e frumusetea pietelor libere'

Intr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, 15 septembrie 2008, Bank of America accepta sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers intra in faliment.

"Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", spunea atunci Peter Peterson, cofondatorul Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity. Care au fost in ultimele doua luni trairile si lectiile celor mai importanti manageri din zona de investitii din Romania?

“Sincer, nu am realizat chiar atunci, mi-a luat citeva zile pina m-am dumirit de amploarea problemei. Sentimentul pe care il incerc de atunci incoace este de similitudine cu alte doua momente din istoria recenta a Romaniei: anii 91-92 cu confiscarea valutei si 98-99 cand tara a fost foarte aproape de incetarea platilor. Am poate din aceasta perspectiva o experienta pe care altii nu au trait-o si asta imi da cred o oarecare detasare de sentimentul panicard al multor jucatori si comentatori economici”, spune Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners.

Bancherul de investitii are un punct de vedere interesant in aceasta problema, enuntand ca situatia creata este in esenta un esec al sistemelor de reglementare, nicidecum al pietelor, dovada faptul ca problemele cu adevarat colosale nu au aparut, cum se credea initial, in zonele nereglementate - banci de investitii, hedge funds, etc- ci, culmea, in sectoarele puternic reglementate - banci comerciale, asigurari, fonduri mutuale.

”Eu vad aici o singura mare lectie - businessurile riscante trebuie facute de jucatori mult mai puternic capitalizati decit s-a crezut pana acum. Mi-e teama insa ca ne vom confrunta in perioada imediat urmatoare cu o pendulare a apetitului de reglementare la extrema cealalta: guvernele vor fi tentate sa reglementeze tot ce misca, si asta va omori initiativa si inovatia financiara, implicit perspectiva cresterii economice”, declara Lionachescu.

In opinia sa, statele care vor rezista acestei tentatii populiste de supra-reglementare vor fi cele care vor lua un tur de pista inaintea celorlalte in anii urmatori.

Din punct de vedere investitional si al riscului, Doru Lionachescu remarca cam aceeasi lectie de mai sus: ca sa poti sa iei riscuri iti trebuie capitaluri mult mai mari decat am crezut pana acum, deoarece matricile de risc sunt altele decat cele clasice - intr-o lume globalizata, jucatorii trebuie sa se pregateasca nu pentru o multitudine de riscuri marunte, discrete, necorelate, ci pentru un numar redus de riscuri sistemice, globale si generalizate.

“Intuitiv, aceasta noua arhitectura a riscului investitional va elimina probabil jucatorii mici si-i va consolida pe cei foarte mari. Supravietuitorii vor fi niste colosi financiari, uitati-va ce mamuti bancari se creeaza sub ochii nostri in America si in Asia”, crede unul dintre fondatorii Capital Partners.

Doru Lionachescu crede ca si in Europa vom asista, ca efecte ale crizei, la evenimente la fel de grave si inedite. In plus Europa va trebui sa ia niste decizii dureroase prin care sa forteze consolidarea financiara in spatiul UE. Altfel, in perioada post-criza jucatorii europeni nu-si vor mai gasi locul alaturi de gigantii americani si asiatici care se creeaza astazi in multe cazuri prin stimulentul direct si explicit al guvernelor respective.

Ce lectie trebuie sa invatam din criza creditelor subprime din SUA mai ales ca intre Romania si tarile Vestice exista inca decalaje pe care si tara noastra ca economie emergenta incerca sa le ajusteze? “Aceeasi lectie veche de cand lumea, dar pe care nici noi, nici alta tara nu o va invata vreodata - nu poti consuma la nesfarsit mai mult decat produci”, crede Doru Lionachescu.

Pe de alta parte, considera Doru Lionachescu, aspiratia omului de a trai mai bine si de a consuma mai mult decat e poate rational sa o faca vor continua sa ne impinga periodic in etape de corectie de genul celei pe care o parcurgem acum.

Cand se gandeste la criza, primul si cel mai rau lucru care ii vine in minte lui Doru Lionachescu este inghetarea creditarii in economie, acesta, crede el ca e cel mai mare pericol si trebuie evitat in Romania cu orice pret.

“La noi efectele abia incep sa se faca simtite si, din pacate, sau poate din fericire, noi nu vom fi un subiect al crizei, ci mai mult un obiect al sau, pentru ca sectorul nostru financiar e in mare parte teleghidat de la sediile centrale ale companiilor-mama”, spune Lionachescu.

Cu alte cuvinte, daca si cind Europa si America isi revin, ne revenim si noi, daca nu, indiferent ce performante vom avea, vom fi la remorca evenimentelor din afara tarii.

“Cat va dura, nimeni nu poate stii - oricum nu poate fi doar o chestiune de saptamini sau luni. Vorbim la primavara, cam atunci sper sa avem macar un trend, sa intelegem in ce directie se indreapta lucrurile”, spune bancherul de investitii.

In opinia sa, durata va depinde foarte mult si de maturitatea si calmul cu care o vor aborda (sau nu) bancile - daca se vor retrage din economie va fi rau mult timp pentru toata lumea. Daca vor intelege ca trebuie sa stea aproape de clienti si nu sa-i abandoneze la greu, vom trece cu totii mai rapid peste aceste momente.

“Nu cred ca putem merge mai departe de afirmatia generala ca o crestere nu poate dura la nesfarsit. Cand, cum, unde si de ce apare criza, nimeni nu poate prevedea - asta e frumusetea pietelor libere. Altfel ar fi unii care ar castiga tot timpul si altii care ar pierde tot timpul. Iar cei care anticipeaza corect, sint convins ca o fac instinctiv ori intimplator si ca au noroc, restul sunt povesti”, comenteaza Doru Lionachescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri