3 / 7

Brokerii vad un compromis intre BNR, Guvern si bancile comerciale

Brokerii de credite contactati de Wall-Street au mentionat ca normele vor fi schimbate, insa din pacate nu mai devreme de luna ianuarie a anului viitor.

Principalele modificari trebuie sa aiba in vedere, in opinia specialistilor, gradul de indatorare, marirea termenului maxim de acordare, stres testul si, de asemenea, schimbarea modalitatii de ponderare a veniturilor.

„ A se observa ca bancile accepta foarte greu alte venituri exceptand salariile, ceea ce intr-o societate civilizata este inacceptabil, pentru ca veniturile se nuanteaza”, a declarat Sorin Moncea, managing partner in cadrul International Brokers.

„Schimbarile ar trebui sa cuprinda modificarea gradului de indatorare, reducerea avansului, renuntarea la fisa fiscala si simplificarea testului de stress. In acelasi timp, bancile ar trebui sa scada dobanzile spre limite rezonabile”, a spus Liviu Andrei (foto), director executiv in cadrul DBSol Consulting.

Alti jucatori din piata brokerajului de credite nu cred ca problema este la textul regulamentului, acesta fiind unul generalist, ci la traducerea lui in practica de catre banci.

„Un exemplu este gradul de indatorare. In trecut se practica un grad mediu de 65% si ar putea ajunge foarte usor pana la 70%. In prezent, potrivit regulamentului, bancile aplica un grad de indatorare diferentiat in functie de clasa de risc. Cel putin teoretic, pentru ca in practica, fiecare banca are stabilit un grad de indatorare stabilit cu care calculeaza eligibilitatea clientilor, diminuat in medie la 40%”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar pentru IpoteciDirect.

„Domnul Ghetea nu poate fi foarte optimist deoarece BNR nu a cedat si nici nu va ceda foarte usor la cerintele bancilor. Credem totusi ca BNR va analiza corect situatia si va lua masurile ce se impun. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca in ianuarie vom avea la conducerea tarii alt Guvern, cu planuri si masuri economice noi”, adauga Liviu Andrei.
Cu toate acestea, presedintele ARB a spus ca spera ca bancherii sa se mai intalneasca cu reprezentantii BNR ca sa discute despre masurile care ar trebui luate in actualul context de criza internationala.

„ Se va ajunge la un compromis intre BNR, care doreste sa coordoneze cu o mana ferma sistemul bancar, apoi intre banci, care au nevoie de o gura de oxigen prin relansarea normelor si Guvern, care cere bancilor sa nu reduca activitatea de creditare”, considera Andrei.

„Eu cred ca finalul acestui an si inceputul anului 2009 vor fi marcate de aceeasi atitudine prudentiala din partea bancilor. Nu exista prea multe premise care sa ma faca sa cred ca bancile vor modifica produsele de creditare in sensul relaxarii lor inca din luna ianuarie. Asadar, in prezent bancile acorda credite, insa cu grad de indatorare mult diminuat, de la 70 spre 40-35%, avans minim obligatoriu in cazul creditelor ipotecare si diminuare a cotei de finantare la 50% din garantii”, a mai spus Dobre.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri