2 / 5

Scenariu II: 4,50 lei/euro la sfarsitul lui martie

Estimarea Raiffesen este total diferita de cea publicata recent de analistii de la ING Bank, care se asteapta ca leul sa se deprecieze la 4,50 lei/euro la sfarsitul lunii martie, cursul urmand sa ajunga la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an.

Analistii ING isi argumenteaza prognoza prin adancirea recesiunii din economiile dezvoltate, mizand si pe o interventie limitata a BNR, din cauza cheltuielilor mari presupuse de franarea deprecierii.

Realizand ca limitarea deprecierii leului este prea costisitoare in ce priveste cresterea economica, BNR ii permite monedei nationale sa se deprecieze, tintind o depreciere competitiva in vederea temperarii deficitului de cont curent. Astfel, ne-am modificat previziunile privind varful cursului valutar, care estimam ca va ajunge la 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea, cu posibilitatea de a depasi chiar si acest nivel", se arata in raportul intocmit de economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

De asemenea, schimbarea politicii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la "apararea" monedei nationale va permite leului sa se deprecieze destul de mult. Banca centrala ar putea fi nevoita sa asiste la ieftinirea pronuntata a leului in acest an, pentru ca incearca sa tempereze adancirea deficitului de cont curent, in conditiile in care cresterea economiei este tot mai amenintata.

In plus, daca BNR ar interveni in mod constant sa sustina leul, ar angrena si cresterea excesiva a dobanzilor de pe piata interbancara, situatie care ar afecta grav economia romaneasca.

Potrivit sondajului Unde vedeti moneda euro la sfarsitul primului trimestru din 2009?, cititorii Wall-Street au estimari la fel de diferite pentru evolutia cursului valutar: aproximativ 40% dintre cititori vad un euro peste nivelul de 4,5 lei/euro, in timp ce mai mult de 20% se asteapta la un curs sub pragul de 4 lei/euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri