2 / 5

APAPR: O propunere nerealista si inaplicabila

Cu privire la propunerile vehiculate in ultima perioada, privind propunerea garantarii de randamente peste inflatie in Pilonul II de pensii private obligatorii, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) argumenteaza ca propunerea este incompatibila cu legislatia Romaniei si cu filosofia reformei pensiilor, precum si cu Pilonul II romanesc.

„Nicaieri in lume nu exista un sistem de pensii private asemanator celui romanesc care sa oblige prin lege la garantarea de randamente peste inflatie”, a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut (foto), adaugand ca in regiunea Europei Centrale si de Est exista 11 state cu sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc. „Niciunul nu obliga la garantarea prin lege a randamentelor peste inflatie, dar toate pietele de profil au reusit aceasta performanta (studii de caz pe Polonia si Ungaria)”, afirma APAPR.

Potrivit asociatiei, sistemul romanesc de pensii private ofera deja doua garantii foarte solide, dintre care una lipseste din practica regionala. Practic, niciun roman nu va primi din sistemul privat o pensie mai mica decat suma economiilor pe care le-a facut in acest sistem.

In opinia, APAPR, garantarea inflatiei este si tehnic imposibila, neexistand pe piata romaneasca instrumente financiare care sa performeze in mod garantat peste inflatie – nici macar statul roman nu ofera aceasta garantie, prin titlurile de stat pe care le emite;

O asemenea masura ar avea numai efecte negative, clar in defavoarea participantilor, Parlamentul Romaniei intelegand deja aceste argumente prin respingerea propunerii legislative care continea si aceasta propunere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri