1 / 5

Nicio masura nu poate ajuta, in prezent, activitatea de creditare

Nicio masura care s-ar lua in prezent in sistemul bancar romanesc nu ar relansa activitatea de creditare, sustine directorul general al Bancii Comerciale Carpatica, Nicolaie Hoanta.

“Ne confruntam cu o zdruncinare larga si profunda la nivel mondial a increderii, care a fost, anterior, dusa la maximum in mod artificial prin incurajarea irationala a maririi masei monetare globale pe calea inovatiilor financiare si a extinderii dincolo de frontierele sustenabilitatii, pe termen chiar mediu si lung, a creditarii angajate de bancile internationale in toata lumea”, explica Hoanta.

Astfel, in opinia directorului general al Bancii Carpatica, “revenirea la ce a fost nu mai este posibila decat tot intr-un orizont de 70-80 de ani, cat a trecut intre cele doua cataclisme (n.r. – crize financiare) provocate in cele doua secole, dupa acelasi scenariu si cam cu aceleasi instrumente, chiar daca intre timp unele au fost rebotezate”.

Seful uneia dintre putinele institutii de credit cu capital majoritar autohton ne ofera si o solutie la dificultatile cu care se confrunta sistemul bancar: “Trebuie asteptat si avuta rabdare ca sa se faca socotelile la nivelul factorilor declansatori si a decidentilor care sustin acum repararea increderii populatiei, care trebuie convinsa ca nu va mai fi lovita de aceeasi lacomie care a dus la criza actuala, si ca lacomii, cel putin pe termen scurt, nu vor mai insela nici vigilenta autoritatilor investite cu supravegherea, nici buna credinta a consumatorilor”.

O revigorare reala a creditarii va avea loc cu o mai mare exactitate in 2012, decat in 2011, estimeaza Nicolaie Hoanta.

In ce priveste situatia locala, directorul bancii a explicat: “Daca mai punem la socoteala dependenta aproape totala a economiei romanesti de pietele internationale si a deciziilor guvernamentale de aceleasi piete si de ce spune Bruxelles, putem sa ne dam singuri raspuns la intrebarea cand se va relansa creditarea”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri