1 / 4

BNR asteapta noi majorari de capital la bancile grecesti

“Tot ce a fost majorare de capital din luna iunie a anului trecut si pana in prezent, cu o singura exceptie in care actionarii si-au asumat strategia bancii in perioada respectiva si a fost initiativa lor sa vina cu majorare de capital, a venit ca urmare a unei solicitari scrise sau verbale primite de la Banca Nationala a Romaniei", a declarat Nicolae Cinteza (foto), directorul directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

Capitalul din sistemul bancar este intr-o proportie majoritara straina, iar "bancile mama" din Grecia si Austria sunt cele care au injectat cei mai multi bani pe piata din Romania.

"Cred ca in urmatoarea perioada Grecia se va detasa. Vor avea loc niste majorari de capital la bancile cu capital grecesc", a adaugat Nicolae Cinteza.

Bancile grecesti care au subsidiare pe piata locala sunt Piraeus Bank, Alpha Bank, EFG Eurobank (Bancpost), National Bank of Greece (Banca Romaneasca), ATEbank si Emporiki Bank.

Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au depasit 168,4 milioane euro in primul semestru din acest an, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Bancpost in primul semestru al acestui an (53,56 milioane euro) si a fost urmata de Banca Romaneasca (43,5 milioane euro) si Millennium Bank Romania (33,9 milioane euro).

“Extrapoland situatia unei banci reusim sa identificam cu 4-6 luni inainte o banca la care in perioada urmatoare ar putea aparea probleme. Dupa ce am analizat situatia bancilor care au dat faliment in Romania am ajuns la concluzia ca sunt 3 indicatori care te ajuta sa evaluezi o banca: provizioanele, creantele restante si indoielnice si profitul sau pierderea”, a explicat seful directiei de supraveghere din BNR.

Astfel, anul viitor se anunta mai greu ca 2009, iar "primele sase luni din 2010 o sa fie hotaratoare pentru sistemul bancar", considera Cinteza, mentionand ca norocul Romaniei este ca solvabilitatea sistemului bancar este foarte ridicata ca urmare a politicilor prudente de provizionare adoptate de Banca Nationala.

Solvabilitatea sistemului bancar local se situa la 13,7% la 30 septembrie 2009, cu mult peste nivelul minim impus in regulamentele BNR, de 8%, si in crestere fata de perioada similara din 2008, cand era de 11,9%.

Sursa foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri