2 / 4

Ce probleme au bancile mici?

Una dintre bancile mici de pe piata era pe punctul de intra in procedura de supraveghere speciala in primavara acestui an deoarece solvabilitatea sa scazuse sub pragul minim de 8%, pe fondul unui client mare care se declarase in stare de insolventa.

"Pasul urmator era sa cerem supravegherea speciala. Orice banca din Romania care a intrat sub supraveghere speciala nu a supravietuit. Toate au dat faliment. Situatia a fost rezolvata printr-o majorare de urgenta a fondurilor proprii, banca primind un credit subordonat de 15 milioane de euro de la actionar", a declarat Nicolae Cinteza.

Bancile locale nu au avut probleme cauzate doar de clientii lor, ci si de conducerea lor executiva, fapt ce a determinat Banca Nationala sa impuna schimbari de sefi de banci.

"In ultima perioada au fost schimbati anumiti conducatori de banci. A fost cerinta Bancii Nationale. Au incercat sa ne pacaleasca cu provizioanele. Atat de multe abateri de la norme au fost incat imi puneam intrebarea daca sunt sanatosi cei care luau deciziile. Banca Nationala le-a dat de ales actionarilor, ori schimba conducerea, ori isi pierd drepturile de vot in viitorul apropiat", a spus seful directiei de supraveghere.

Cea mai importanta schimbare de sef de banca din ultima perioada de pe piata locala s-a produs la Banca Comerciala Carpatica, unde actionarii bancii l-au inlocuit pe Nicolae Hoanta cu fostul sef de la sucursala locala a Fortis, Nicolae Surdu. Totodata, actionarii bancii au aprobat o conducere dualista a bancii, prin directorat si consiliu de supraveghere.

Banca Comerciala Carpatica a mai fost suspectata si de alte probleme, dupa ce unul dintre membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a facut anumite declaratii ce au creat panica. "Stiti ce probleme sunt la Carpatica?" declara atunci Virgil Stoenescu, membru in CA al BNR, in luna octombrie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri