1 / 4

Ce au invatat romanii din criza? Sa economiseasca!

Un aspect pozitiv al crizei economice din Romania, poate singurul, este ca romanii au invatat sa economiseasca, dupa ce pana la finalul lui 2008 au sustinul consumul exagerat. Acum, aflati in plina recesiune, romanii economisesc pentru zile negre si trec mai rar pe la banca pentru a cauta credite de consum sau carduri de cumparaturi.

In trecut, populatia dorea sa obtina rapid credite, fie ca erau de consum sau ipotecare, uitand de partea de economisire. Motivul era simplu: isi doreau o casa sau alte bunuri materiale imediat. Bancile de economisire-creditare din Romania, aflate la inceput de drum in perioada de crestere economica din Romania, nu au fost foarte atragatoare pentru populatie, in conditiile in care produsul lor nu era, de cele mai multe ori, bine cunoscut si nici nu oferea imprumuturi rapide.

Primul jucator de pe piata de economisire-creditare din Romania a fost Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ulterior facandu-si aparitia si HVB Banca Pentru Locuinte. Acum doi ani a intrat pe aceasta piata si BCR Banca pentru Locuinte, iar Raiffeisen si HVB au fuzionat, iar in final au ramas doi jucatori.

Problema nu este numarul mic de jucatori de pe aceasta piata, ci profunzimea ei. In Romania, doar 1% din populatie are contracte de economisire-creditare, in timp ce in alte state nivelul este mult mai ridicat, in Slovacia ajungandu-se la 22%, iar in Austria la 65%, potrivit unor date furnizate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Reprezentantii celor doua banci de economisire-creditare sustin ca piata are un potential ridicat imediat, de 9%.

Totusi, statul poate sustine mai mult promovarea produselor de economisire-creditare, sustine Andrei Stamatian (foto), presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, in conditiile in care el este accesibil si persoanelor cu venituri mici si medii.

Produsul de economisire-creditare este accesibil tuturor persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa. Ar fi foarte bine daca guvernul ar vorbi mai mult si despre noi pentru ca sprijinim multe persoane”, a declarat Andrei Stamatian, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania la Bratislava.

Mai exact, sistemul de economisire-creditare a adus beneficii la aproximativ 250.000 de persoane, conform datelor prezentate de Raiffeisen, in timp ce alte programme derulate de MDRT (Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului) au sprijinit doar 120.000 de beneficiari (prin programul ANL si subventii).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri