3 / 4

Cum va evolua piata de telecom in 2010?

Telefonia fixa. "Este la un maxim istoric, penetrarea a atins o valoare destul de mare si va creste, mai ales prin impachetarea de servicii pentru ca acum telefonia fixa este o aplicatie a serviciilor de Internet."

"Va creste mai ales in comunitatile mici, pentru ca la oras este normal ca majoritatea consumului sa fie de telefonie mobila. Va evolua mai ales in privinta numarului de clienti, dar cu mai putin de 10%."

"Cresterea numarului de clienti nu inseamna si majorarea veniturilor pentru ca tarifele scad."

Telefonia fixa pe business. "Va ramane aproape acelasi numar de clienti, dar in functie de evolutia economica va creste consumul. Marginile de profit pe aceasta zona sunt destul de mari pentru ca o companie nu are ca prim argument pretul, ci nevoia ei specifica si fiabilitatea."

Internet. "Va ramane motorul de crestere. Ma astept ca, spre deosebire de marile orase, unde va fi o crestere minimala de in jur de 5%, in comunitatile mici sa fie o crestere in jur de 15% a numarului de clienti. Dar va fi o crestere ponderata de criza pentru ca oamenii nu vor mai avea bani de calculatoare."

Internetul mobil. "Va mai creste, dar in orasele mari."

Televiziunea digitala. "Sunt sigur ca va avea succes pentru ca piata romaneasca este mare consumatoare de televiziune, creste si cererea si oferta, si exista o efervescenta si in privinta canalelor locale. De asemenea, va fi o componenta importanta si in venituri deoarece clientul de televiziune digitala are un ARPU (venit mediu per utilizator) mai mare decat cel de cablu analogic."

Cablul analogic
. "Are ca avantaje faptul ca exista mai multe televizoare pentru aceste serviciu, service-ul este mai rapid si exista programe locale care nu pot fi difuzate prin DTH (n. red. televiziune digitala prin satelit). Cred ca in concurenta dintre cablu analogic si DTH, argumentul hotarator al cablului analogic va fi cablul digital, care imbina avantajele televiziunii pe cablu analogic cu cele ale televiziunii digitale, care acum este livrata prin satelit."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri