4 / 7

Cum a aratat piata telecom in 2009

Evolutia pietei de comunicatii trebuie privita intr-un context economic mai amplu, iar acest lucru este valabil in acest an mai mult decat in alte perioade, cand stabilitatea economica genera cresteri pe majoritatea segmentelor, considera Catalin Marinescu. Actualul climat economic a pus presiune si asupra sectorului comunicatiilor din Romania, dar in ansamblu piata de comunicatii s-a comportat bine, potrivit acestuia.

Cifrele inregistrate in prima jumatate a lui 2009 arata ca, din punct de vedere al consumului, evolutia pietei de comunicatii electronice este foarte buna, mai ales daca ne raportam la reducerile inregistrate in celelalte sectoare ale economiei. Piata de comunicatii a dat astfel dovada de stabilitate si soliditate, inregistrand cresteri semnificative la nivelul traficului de voce din retelele de telefonie mobila si stagnari sau cresteri usoare in ceea ce priveste numarul de utilizatori de telefonie. Au fost asadar cresteri semnificative pe segmentele de Internet broadband fix si mobil. In plus, s-au inregistrat unele cresteri si pe segmentul serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale, unde a crescut numarul total de abonati.

Potrivit datelor statistice ce caracterizeaza evolutia pietei de comunicatii in primele sase luni ale anului 2009, traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile in primul semestru al anului 2009 a inregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, in crestere cu 22% fata de semestrul intai 2008.

In timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute in primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute in primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, ajungand la peste 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009.

Numarul cumulat de utilizatori de telefonie fixa si mobila a ramas aproximativ acelasi in primul semestru al anului. Astfel, in timp ce numarul de utilizatori de telefonie fixa, exprimat in numar total de linii, a crescut usor, numarul total de utilizatori "activi" de telefonie mobila a inregistrat o scadere usoara. Mai exact, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a crescut de la 5,17 milioane la finalul anului trecut, la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, in timp ce numarul de utilizatori "activi" de telefonie mobila scade usor, de la 24,5 milioane la sfarsitul anului 2008 la 24,4 milioane la jumatatea acestui an.

Putem observa ca atat telefonia fixa, cat si cea mobila au inregistrat cresteri pe anumite segmente in prima jumatate a anului, fie la nivelul traficului de voce (in cazul telefoniei mobile) sau la nivelul numarului de utilizatori (in cazul telefoniei fixe, unde a crescut numarul total de linii de acces). "Ne putem astepta ca anumite stagnari inregistrate, de exemplu, in cazul numarului cumulat de utilizatori de telefonie fixa si mobila sa se mentina si in a doua jumatate a anului", spune oficialul ANCOM.

Cresterile inregistrate pe segmentul traficului de voce au fost determinate de operatori, care au stiut sa stimuleze consumul si sa isi mentina baza de clienti prin oferte tentante pentru utilizatori, abordand strategii gandite pe termen mediu si lung, chiar daca acestea au implicat sacrificii pe termen scurt.

"De cealalta parte, utilizatorii si-au reanalizat bugetele de comunicatii si au renegociat contractele, unii decizand sa nu mai prelungeasca, altii cerand conditii mai bune, multi folosind ca argumente posibilitatea portarii numarului si ofertele concurente. Din ce am putut constata, operatorii si-au adaptat ofertele la bugetele diminuate ale clientilor, marind beneficiile si numarul de minute incluse, inclusiv catre alte retele, lucru posibil si datorita reglementarii tarifelor de interconectare", a adaugat el.

Ca o concluzie, cresterea traficului de voce a facut ca numarul de utilizatori pe care operatorii il raporteaza sa ramana constant, cu o usoara corectie pe zona telefoniei mobile. "Scade consumul de minute fixe, dar acest lucru se inscrie intr-o tendinta independenta de criza economica: vocea tinde sa migreze spre aparatele mobile."

Prima scadere a numarului de utilizatori de telefonie mobila in S1. Crestere in retelele fixe

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri