4 / 12

Islanda, supravietuieste din imprumuturi

Aceasta mica tara este una dintre cele mai afectate tari din Europa, intreg sistemul economic al tarii fiind foarte aproape de colaps din cauza crizei globale. In luna octombrie, Bursa de Valori, care pierduse 45,81% de la inceputul anului, si banca centrala au intrat in faliment.

Moneda nationala, krona, a pierdut in fata dolarului aproape 50% in ultimele sase luni, iar inflatia a ajuns la 7,93%.

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat Islandei, la inceputul lunii noiembrie, un imprumut de 2,1 miliarde de dolari in incercarea de a stabiliza “o criza bancara de proportii extraordinare”.

Imprumutul stand-by, pe doi ani, este structurat astfel incat Islanda sa poata avea acces imediat la 827 milioane dolari. Fondurile ramase vor fi date guvernului islandez in opt rate de aproximativ 155 milioane dolari fiecare. Acestea pot fi revizuite.

Oficialii FMI estimeaza ca economia islandeza va fi grav afectata, iar PIB-ul se va comprima cu 9,6% in 2009, dupa ce in trimestrul al treilea cresterea economica a fost de doar 0,3%. De asemenea, rata somajului este asteptata sa creasca la 5,7% anul viitor, de la 2,2%, cat este in prezent.

Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca au mai anuntat ca vor acorda Islandei un credit total de 2,5 miliarde dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri