Telecomunicatiile si companiile de stat - Marii absenti de la Bursa
Capitalizarea BVB in PIB – Printre cele mai mici cifre din regiune
Cum ar fi aratat bursa cu acesti emitenti?
Solutiile – cand si cum?
Ingredientele unei retete de succes in piata de capital
2 / 6

Capitalizarea BVB in PIB – Printre cele mai mici cifre din regiune

Fondul Proprietatea, Banca Comerciala Romana, Romtelecom, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica sau Aeroportul Henri Coanda sunt companii care, daca s-ar lista, ar spori o data sau chiar de doua ori capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti, crede Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

„Ca procent in PIB, capitalizarea BVB este aproape cea mai mica printre tarile europene, doar Slovacia si Letonia prezentand din acest punct de vedere valori mai mici. O listare a acestor companii ar spori in primul rand vizibilitatea bursei romanesti in randul investitorilor internationali de calibru, iar acest lucru ar putea declansa un interes in crestere pentru listari din partea companiilor private”, explica Andreea Gheorghe.

Teoretic, prin listare, o companie urmareste finantare ieftina si notorietate, dar succesul garantat se obtine pe o piata dezvoltata.

In acelasi timp, gradul de dezvoltare a pietei depinde de mai multe aspecte precum capitalizarea, valoarea medie zilnica tranzactionata, numarul de emitenti listati, numarul de instrumente financiare disponibile si lichiditatea lor.

„Intotdeauna noile oferte publice initiale de actiuni au avut un efect benefic asupra pietei de capital, mai ales daca acestea au avut loc in perioade de expansiune economica”, sustine Gheorghe.

Raport capitalizare bursa/ PIB




Sursa: Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri