Problemele pietei de capital
Cum se implica CNVM in maturizarea pietei
Solutii pentru sustinerea pietei, pe timp de criza
Comunicarea intre actorii pietei – o problema?
3 / 5

Solutii pentru sustinerea pietei, pe timp de criza

Anghelache admite ca piata de capital romaneasca este o piata tanara, care se maturizeaza progresiv, cunoscand atat perioade de expansiune, cat si perioade de declin, in stransa corelatie cu mediul economic national si cu evolutiile acestuia, sub impactul tendintelor de pe piata internationala.

Cadrul legislativ s-a modificat, pe masura ce piata s-a dezvoltat, in prezent legislatia estearmonizata cu normele europene. Barierele de ordin legislativ au fost eliminate, intermediarii din Romania pot avea acces direct si la alte piete si, similar, intermediarii din alte state membre au acces pe piata autohtona, spune oficialul arbitrului pietei.

„Procesul de armonizare legislativa este un proces continuu, normele C.N.V.M. se modifica pe masura ce normele comunitare se modifica. Avand in vedere modificarile frecvente de ordin legislativ, Comisia sustine piata de capital prin acordarea de consultanta celor interesati, prin oferirea de raspunsuri la intrebarile specifice ale actorilor din piata de capital (intermediari, emitenti etc.). In plus, C.N.V.M. a organizat o serie de seminarii cu privire la legislatia pietei de capital, unele fiind dedicate intermediarilor si operatorilor de piata, iar altele investitorilor”, continua Anghelache.

De asemenea, in cursul acestui an Comisia a organizat si urmeaza sa mai organizeze seminarii gratuite cu tema ,,Prevederile Directivelor Europene” pentru reprezentantii compartimentelor de control intern ai intermediarilor si ai societatilor de administrare a investitiilor.

„O alta modalitate de sustinere activa a pietei de capital in perioada de criza a constituit-o reducerea sau suspendarea anumitor tarife si cote percepute asupra tranzactiilor, ofertelor publice si a altor operatiuni, chiar cu pretul afectarii bugetului C.N.V.M. deja aprobat de catre Parlament. Din pacate, efectele acestor masuri nu s-a resimtit la investitori, ci numai la intermediari. Altfel spus, a fost o forma de sprijin a intermediarilor in perioada de criza”.

Anghelache a explicat ca se acorda o atentie deosebita termenelor de aprobare a derularii unor operatiuni pe piata prin constituirea unor grupuri de lucru formate din emitent/ofertant, intermediar si autoritatea pietei.

”Un aspect deosebit de important este legat de intelegerea rolului pietei de capital in economie si anume acela de participant activ la acoperirea nevoilor de finantare ale societatilor comerciale si autoritatilor publice locale. Trecerea de la o piata speculativa la o piata care sa permita finantarea in conditii mai avantajoase comparativ cu cea bancara reprezinta un deziderat pentru atingerea caruia este necesara unirea tuturor fortelor: autoritate, burse, brokeri, emitenti”, considera presedintele CNVM.

Ea lanseaza o idee pe care toti actorii pietei au invocat-o in ultima perioada: un rol esential in dezvoltarea pietei de capital din Romania il are si statul, care ar putea initia demersuri privind accelerarea procesului de privatizare si de vanzare a pachetelor minoritare prin Bursa.

„Statul roman ar putea urma exemplul Poloniei, care a obligat prin lege fondurile private de pensii sa investeasca 95% din portofoliul de actiuni pe piata locala. De asemenea, dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea reprezinta un balon de oxigen pentru bursa”, sustine ea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri