2 / 4

Recomandari: expuneri mici, prudenta si instrumente cu risc redus

In urmatoarea perioada, nesiguranta si volatilitatea excesiva domina pietele de capital internationale. Recomadarile specialistilor vizeaza investitii prudente si pe termen lung sau orientarea catre instrumente cu risc redus.

„Dat fiind acest termen cel putin mediu in care se mentine incertitudinea la nivel international, consider doua variante recomandabile: axarea pe companiile penalizate excesiv, fara un grad mare de indatorare si cu o politica de cash-flow solida, sau plasarea banilor in instrumente cu venit fix precum obligatiunile municipale sau internationale. Unii investitori prefera un randament predictibil de ordinul a 10-13% in conditiile actuale de dobanzi, fata de a juca la risc pe termen scurt in piata actiunilor”, recomanda Cristi Tudorescu, analist piete de capital.

In acest moment, investitorii au la dispozitie o paleta larga de societati care sunt ieftin evaluate de catre piata din perspective istorice, spune Ciubotaru. “Misiunea lor este sa identifice acele societati care activeaza in sectoare economice care nu sunt afectate de tumultul existent in momentul de fata, si care se desprind cu atu-uri certe fata de competitorii lor din domeniu. Sunt chiar anumite sectoare care chiar au de profitat de pe urma acestor miscari bruste in pietele financiare. Si nu in ultimul rand, se pot dovedi profitabile strategii de acoperire partiala a portofoliului prin intermediul instrumentelor financiare derivate (vanzare short sau achizitionarea de optiuni PUT)”, a mai explicat brokerul.

Este evident ca riscurile devin din ce in ce mai mari pe toate planurile si atunci o atitudine prudenta din partea unui investitor ar fi sa-si pastreze o parte a investitiilor in instrumente financiare. „In mod cert se recomanda in aceasta perioada reducerea expunerilor si conservarea lichiditatilor pana in momentul in care efervescenta evenimentelor se va calma si va permite o analiza logica si fundamentata in privinta deciziilor”, ne-a explicat Gabriel Necula.

Acesta recomanda investitorilor sa fie prezenti in piata, dar cu expuneri reduse pana la nivelul profilului de risc acceptat de fiecare. „Trebuie sa invete din tot ceea ce se intampla si sa urmareasca momentele prielnice in abordarea hotarata a oportunitatilor din piata in care sa-si plaseze sumele destinate investitiilor, astfel incat sa obtina randamentele scontate”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri