2 / 5

Principiile tranzactionarii pe contracte futures

Propriu-zis, pentru un contract futures de 1.000 de actiuni TLV ati plati doar un comision de 0,6 lei, cerut de Sibex, la care se adauga si comisioanele SSIF-urilor, taxa putand urca pana la 1-1,2 lei/contract.

Marja este suma minima ce trebuie mentinuta in cont pentru a pastra pozitiile deschise. In cazul unei evolutii nefavorabile a pietei disponibilul din cont poate fi afectat intrandu-se in apel in marja. In acel caz este necesara fie suplimentarea sumei prin depunere cash, fie inchiderea pozitiilor pana cand marja redevine acoperitoare.

Scopurile utilizarii contractelor futures sunt pentru a specula directia in care se va misca piata spot pentru activul suport si implicit cotatia futures si pentru a realiza hedgind pentru protejarea impotriva fluctuatiilor nefavorabile pe urmatoarea perioada.

Principiul obtinerii de profit din tranzactionarea contractelor futures este simplu: cumpara ieftin si vinde scump, indiferent in ce ordine, sau cumpara atunci cand anticipezi o crestere a pretului si vinde cand anticipezi o scadere a pretului.

La Sibex se pot tranzactiona cinci contracte futures pe valuta, 28 de derivate avand ca suport activ actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, un contract futures pe aur si doua derivate pe indici.

Piata de la Sibiu este singura din Romania in care se poate beneficia de evolutia principalelor actiuni in ambele sensuri ale pietei. Daca intuiesti ca pe termen scurt pretul activului suport va creste, cel mai probabil si pe piata futures se va intampla la fel, poti initia o pozitie long.

Daca intuiesti, in schimb, o scadere de curs pe piata spot, poti initia o pozitie short pe piata futures. Cum cele doua evolueaza aproape in paralel, contractul futures va replica scaderea pretului actiunii si vei inregistra profit din pozitia short.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri