2 / 4

Listarea Fondului Proprietatea – Unul din cele mai importante obiective

Mobius a mai afirmat ca una dintre principalele obiective ale Franklin Templeton este sa se concentreze asupra cresterii valorii titlurilor FP detinute de catre actionari si sa le creeze lichiditate.

“Primul pas concret este evaluarea investitiilor pe care le are Fondul Proprietatea, in special, in privinta companiilor nelistate”, explica directorul Franklin Templeton.

Controlul statului asupra Fondului Proprietatea nu constituie o problema, atat timp cat valoarea portofoliului poate sa creasca, a explicat el.
"Multe companii sunt controlate de stat. In China, de exemplu, controlul statului este foarte raspandit, insa actiunile respective si-au crescut valoarea. Nu este o problema ca statul detine actiuni, atat timp cat valoarea acestora poate sa creasca", a raspuns Mobius, intrebat daca ar considera necesara o diminuare a controlului statului asupra Fondului Proprietatea.

Presedintele companiei de investitii Franklin Templeton, a carei oferta a fost numita castigatoare de Comisia de Selectie a Administratorului Fondului Proprietatea, a adaugat ca deciziile in privinta administrarii FP ii apartin, in prezent, guvernului.

Intrebat de planurile Franklin Templeton in cazul in care va prelua administrarea Fondului Proprietatea, Mobius a explicat ca analizeaza toate posibilitatile de crestere a portofoliului, in limitele impuse de guvern.

"Vor exista multe provocari, in primul rand evaluarea diferitelor investitii ale FP. Sunt multe companii in portofoliu care nu sunt listate. Le vom analiza si vom incerca sa aducem cat mai multe pe piata bursiera. In plus, in contract este prevazut angajamentul de listare a FP pe piata externa", a spus Mark Mobius.

Luni, adunarea generala extraordinara a actionarilor Fondului Proprietatea a fost amanata deoarece reprezentantii Ministerului Finantelor, actionarul majoritar, nu s-au prezentat la intalnire, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul.

La intrunire au fost prezenti doar 13% din actionari, Ministerul Finantelor detinand aproape 66% din drepturile de vot.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA, pentru care CEZ a exercitat optiunea de cumparare. Insa avocatii consultati de FP considera ca optiunea de cumparare a CEZ nu include CEZ Vanzare, potrivit unei note legale catre AGA, publicata pe pagina de internet a Fondului.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

La 10 iulie, Ministerul Finantelor Publice continua sa fie cel mai mare actionaral Fondului Proprietatea, cu 65,87% din capitalul social, in timp ce 46 de firme detineau 6,52% din actiuni, iar 2.445 de persoane fizice aveau 27,61% din capitalul Fondului.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri