2 / 5

Contextul intern si extern – factorii determinanti ai evolutiei

In 2009, bursa a stat in principal sub semnul evolutiilor externe, importand optimismul, entuziasmul sau panica. Pe alocuri, trendul a fost intrerupt de evolutii distincte, generate de stiri locale de moment.

Pentru anul acesta, Alin Brendea (foto) se asteapta ca perceptia asupra economiei nationale sa fie principalul factor ce va influenta bursa.

“Va conta modul in care va decurge relatia cu institutiile financiare internationale si poate cel mai important modul in care vom dovedi ca stim sa luam masurile economice corecte in sensul unei reconectarii a Romaniei la fluxurile investitionale internationale”, a explicat seful Prime.

In al doilea rand, el crede ca va fi important modul in care vor evolua companiile listate si anume cum vor sti “sa negocieze” cu un mediu economic inca ostil.

“Cel mai important va fi sa reusim sa scadem riscul asociat in prezent investitiilor in Romania”, a mai spus Brendea.

Si pe final de an bursa a functionat ca o oglinda, fiind un indicator in ceea ce priveste evolutia viitoare a economiei.

“Lipsa de lichiditate din ultimele doua luni, evolutia contradictorie fara a se contura un trend clar de evolutie se datoreaza incertitudinilor politice care au generat blocaje institutionale. Evolutia din ultimele zile (n.red.: ale anului 2010) reprezinta un semnal din partea investitorilor care cred ca incertitudinea politica a trecut. In cazul in care nu vom asista la accidente asteptam evolutii pozitive ale bursei”, a declarat Silviu Enache.

In opinia sa, vor fi mai multi factori ce vor afecta evolutia pietei bursiere, precum pietele externe, evenimente regionale (cresterea economica regionala, dificultati financiare ale unor tari din regiune, falimente ale unor banci cu expunere in regiune), masuri fiscale sau evolutia pietei bancare.

In acelasi timp, Razvan Pasol crede ca principalul factor extern al evolutiei actiunilor romanesti va ramane contextul extern.

“Corelatia dintre actiunile listate la BVB si cele de pe alte piete nu disparea, ci poate cel mult sa scada in intensitate; investitorii vor fi in continuare atenti la ce se intampla la New York, Londra sau Tokyo. Totusi, contextul economic si politic local va conta si el, chiar intr-o masura mai mare decat pana acum. Influentele acestui context intern sunt in general negative: criza politica, intarzierea adoptarii unor masuri de gestionare a crizei. Totusi, avem si elemente punctuale care pot afecta in mod pozitiv bursa: listarea Fondului Proprietatea, aprobarea majorarii pragului de detinere la SIF-uri, alte listari noi importante (la BVB dar si pe noua platforma spot a Sibex)”, a declarat managerul Intercapital.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri