3 / 5

Lichiditate si listari. Vom avea surprize?

In timp ce 2008 a adus multe surprize neplacute din zona financiara, ultimul an a mai adus si cateva imbunatatiri. Asa ca anul acesta se afla intre incertitudini, instabilitate si speranta de mai bine.

“Cred ca zona financiara va baleia intre marcarea unor pierderi din activitatea trecuta si imbunatatirea perspectivelor pentru finalul anului viitor. Nu cred ca vom avea un 2010 asemanator lui 2009, din punct de vedere al volatilitatii si al surprizelor, fiind probabil sa asistam la o perioada de consolidare a pietelor financiare”, a declarat Alin Brendea.

El mai spune ca sunt sanse bune sa vedem o lichiditate medie in 2010 mai mare decat anul trecut, dar nu se asteapta la listari importante, mai ales in prima parte a anului.

“Am putea spera ca in a doua parte a lui 2010 sa vedem actiunile Fondului Proprietatea la cota BVB”, spune Brendea.

Practic, listarea FP, daca s-ar intampla, ar fi de departe cea mai mare "surpriza", una pe care toata lumea o asteapta de foarte multi ani, sustine Pasol.

El ia in calcul o crestere usoara, de aproximativ 20-25%, a lichiditatii, dar orice estimari intr-un context atat de dificil precum cel prezent sunt inca incerte.

In ce priveste piata IPO-urilor, seful Intercapital este mai optimist, asteptandu-se la o usoara dezmortire.

“Ramane de vazut care sunt emitentii care vor ajunge efectiv pe piata, insa la acest moment stiu ca exista diverse discutii si proiecte in analiza in aceasta directie. Si noi purtam mai multe discutii cu potentiali emitenti pentru IPO, listari sau emisiuni de obligatiuni, atat pentru BVB, cat si pentru Sibex”, a mai spus Pasol.

Instabilitatea financiara din ultimii doi ani a crescut reticenta si neincrederea investitorilor si a dus la o lichiditate foarte scazuta.

“Probabilitatea de a avea surprize placute a ajuns sa concureze cu probabilitatea de a castiga la loto”, spune Silviu Enache (foto).

El crede ca, odata cu trecerea crizei politice, politicienii vor mai avea o ramasita de responsabilitate pentru a nu mai supune economia romaneasca la blocaje care au generat pana acum costuri de finantare extrem de ridicate.

“Dat fiind ca se pare ca am scapat de anii electorali, asteptam evolutii pozitive ale lichiditatii si ale indicilor bursieri”, a mai spus managerul KD Capital Management.

Cu exceptia obligatiunilor, el nu se asteapta la listari spectaculoase in acest an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri