2 / 4

Schimbari privind activitatea emitentilor

In conditiile in care marea majoritate a societatilor de pe Rasdaq nu sunt tranzactionate se impune o schimbare a reglementarilor pentru a permite acestora sa se retraga din piata.

Cei prezenti la conferinta au ridicat problema mentinerii la tranzactionare a companiilor care nu au facut sau nu fac obiectul niciunei tranzactii, deoarece costurile pentru delistare prin oferta publica de preluare sau sqeeze-out sunt ridicate.

Codul Bursei prevede ca daca o societate nu isi plateste comisioanele si taxele de mentinere la tranzactionare poate fi delistata fara alte proceduri.

“Retragerea de la tranzactionare printr-o decizie a operatorului bursier ar trebui sa se faca atunci cand emitentul nu isi plateste costurile de mentinere si mutarea pe un sistem alternativ, asa cum procedeaza Bursa din Varsovia”, a explicat Stere Farmache (foto).

Din pacate, un sistem alternativ al BVB a fost anuntat, dar nu si-a inceput activitatea, iar transferul de pe piata reglementata pe un ATS nu se poate face fara acordul emitentului.

Darius Cipariu, directorul adjunct al Bursei din Sibiu, a propus ca noua legislatie sa prevada reglementari privind transferul unei companii de la un operator bursier la altul, in conditiile in care de la inceputul anului Sibex detine o piata spot.

Din cauza faptului ca la intrarea legislatiei in vigoare nu existau doua burse in Romania, nu exista prevederi nici privind listarea pe ambele piete reglementate a unei societati.

“Actuala lege nu surprinde reglementari privind transferul unor actiuni de pe o piata pe alta. Am dori completarea ei la nivel administrativ cu o prevedere simpla: posibilitatea emitentilor de a-si transfera valorile mobiliare pe o alta piata. Consideram ca aceasta modificare s-ar face mai usor decat prin integrarea prevederii prin decizii ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare”, a explica Cipariu.

Radu Toia, directorul general al CNVM, a afirmat ca exista un vid legislativ privind aceasta modificare nu doar in legislatia romaneasca, ci si la nivel european.

O alta propunere a reprezentantului Sibex este eliminarea limitei de participatie de 5% in cadrul unui operator bursier. “Credem ca nu se impune aceasta reglementare in conditiile in care operatorii bursieri au devenit societati private si publice, prin listare, iar investitorii ar trebui sa detina un rol activ in activitatea burselor”, a mai completat directorul adjunct al Bursei din Sibiu.

Totusi, reprezentantul Sibex mentine propunerea facuta in acest an ca niciunul dintre operatorii locali sa nu poata detine actiuni la celalalt.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri