3 / 5

“Fondurile oportunistice cauta ceva imposibil de gasit acum in Romania”

Daca cei mai multi jucatori din piata imobiliara mizeaza pe interesul investitorilor straini si pe asa-numitele distressed assests (n.r: active neperformate), Troy Javaher (foto), head of capital markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang Lang LaSalle, afirma ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

“Toata lumea vorbeste de fondurile germane si isi pune speranta in revenirea lor pe piata. Daca ne uitam atent, sunt 19 fonduri germane de investitii (12 deschise si 7 inchise), iar dintre acestea, doar doua au facut achizitii pe piata locala – DEGI si RREF. Mai mult, nici ele nu au mai intreprins nimic in 2009”, a subliniat specialistul Jones Lang LaSalle.

Javaher spune ca, in prezent, fondurile oportunistice cauta proprietati imposibil de gasit pe piata locala. Pretentiile lor sunt prea mari si nimeni nu este dispus sa vanda acum un proiect bun, care aduce venituri considerabile, la un randament prea mare.

“Multi reprezentanti ai acestor fonduri imi spun ca ar vrea sa cumpere proiecte de birouri livrate si inchiriate in totalitate, amplasate in zone centrale, pentru care sunt dispusi sa ofere un randament de 12%. Sau loturi mari de teren, tot in zone centrale, la preturile din 2002. Imi pare rau, sunt aproape 100 de investitori care asteapta inainte, la rand, dar niciunul ca poate gasi astfel de proprietati”, a explicat consultantul.

Troy Javaher crede ca, pe viitor, piata imobiliara din Romania, atat cea din Bucuresti cat si cea din orasele secundare, ramane atractiva pentru investitorii straini, activi pe celelalte piete si cu suficiente lichiditati. Rationamentul sau se bazeaza pe faptul ca in acest an au fost livrate proiecte centrale, precum AFI Palace Cotroceni, City Gate sau Floreasca 169, care au suficiente “ingrediente” pentru a starni interesul investitorilor.

In plus, circa 40-60.000 mp de spatii de birouri, desfausurati in proiecte centrale, sunt asteptati spre livrare in trimestrul al patrulea din 2009 si primul trimestru din 2010, iar acest lucru influenteaza puternic perspectivele investitorilor.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri