2 / 6

Chiriile au scazut cu pana la 50%

Prima jumatate a anului a adus scaderi considerabile ale chiriilor, atat pentru centrele comerciale, cat si pentru spatiile stradale. Pentru spatiile din cadrul centrelor comerciale, chiriile au scazut cu 25 pana la 50% in prima jumatate a anului comparativ cu aceeasi perioada din 2009, in functie de performanta fiecarui proiect in parte, spune Monica Barbu (foto), vicepresedinte The Advisers/ Knight Frank.

Mai greu a fost pentru centrele comerciale deschise in ultimii doi-trei ani, intrucat acestea nu au avut timp sa isi creeze un segment de clienti fideli pana la declansarea crizei. “Din cauza faptului ca majoritatea proprietarilor si dezvoltatorilor au acordat reduceri de chirie cel putin pe perioade scurte de timp, este greu de precizat la ce nivel se situeaza chiria medie a unui centru comercial din Romania in conditiile actuale”, explica Barbu.

De asemenea, au continuat discutiile intre proprietari si retaileri, afirma Cristina Dumitrache, responsabil retail international pentru centre comerciale in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Astfel, a fost inregistrata o scadere a chiriilor in Bucuresti si, in cazul chiriasilor cu mare impact in functionarea centrelor comerciale, s-au acordat diverse stimulente: fie reduceri temporare ale chiriei in cazul chiriasilor existenti in proiect, fie prin participarea proprietarilor la amenajarea spatiilor in cazul noilor chiriasi. In afara Bucurestiului, acest trend a fost mult mai accentuat, fiind luata in considerare si plata chiriei doar ca procent din cifra de afaceri pentru retaileri.

Ca exemple extreme, Andrei Vacaru, de la Jones Lang LaSalle, mentioneaza: acoperirea costurilor de amenajare a magazinului, pana la sase luni de chirie gratuita, posibilitatea incetarii contractului dupa trei ani sau mai putin.

In ceea ce priveste chiriile spatiilor stradale, si acestea au inregistrat scaderi, insa faptul ca o parte din retaileri si-au indreptat atentia catre astfel de spatii, a dus la o crestere a gradului de ocupare in anumite zone, spune Monica Barbu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri