Situat in zona Buzaului, la circa 70 de kilometri de Capitala, conacul Casota este unul dintre proiectele simbol ale tarii, care insa a ajuns aproape o ruina dintr-o lipsa de interes fara margini si pentru simplul fapt ca a fost furata de tot ce avea, mai putin insa de incarcatura istorica pe care o detine.

Conform atestarilor istorice, constructia conacului a fost cel mai probabil demarata in anul 1872, iar finalizarea lucrarilor s-ar fi realizat in 1888, an inscriptionat pe elementele constructive ale cladirii.

La mijlocul secolului al 19-lea, serdarul de origine aromana Athanasie Casotta este atestat prima data ca proprietar in satul care ii va purta ulterior numele, satul Casota. Fiii acestuia, Alexandru si Procopie, sunt mentionati ca mostenitori in jurul anilor 1870. Procopie Casotta, fire filantropa, doneaza in 1910 mosia sa catre Eforia Spitalelor Civile, cu obligatia ca din uzufructul ei sa se construiasca un spital si o scoala. In perioada interbelica, mosia se gaseste in proprietatea Ministerului Instructiunii si Cultelor, iar cladirea conacului care este folosita drept dormitor pentru elevii scolii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”, in timp ce cladirea spitalului este folosita ca scoala propriu-zisa si ateliere.

Donarea mosiei catre o institutie a statului salveaza de la nationalizare domeniul, pastrandu-i functiunea chiar si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In anul 2006, mosia trece in proprietate privata, fiind achizitionata de catre un cetatean strain, doar ca, din lipsa de fonduri, investitiile s-au sistat, conacul ajungand intr-un proces dificil de restaurare.

Conacul Casota, situat in satul cu acelasi nume din comuna Glodeanu – Silistea (Buzau), a suferit pagube atat din cauza cutremurelor, cat si a lipsei de intretinere si a furtului. Cei care se presupune ca ar fi trebuit sa aiba grija de proiect au furat inclusiv fierul forjat pentru a-l vinde la fier vechi, ferestrele pentru sticla, iar dusumelele pentru folosul lor. “Din fericire, mai are inca mult din lucratura originala, realizata in lemn”, spun reprezentantii Asociatiei ARCHE, care detin proiectul monumenteuitate.org, al carui scop este reprezentat de restaurarea cladirilor istorice din Romania.

“Relatia cu autoritatile este una foarte dificila. Primarul ar fi improprietarit ilegal sateni in zona de protectie a monumentului, iar Directia Monumentelor din Buzau nu a reusit nici dupa 7 ani sa isi indeplineasca obligatia de a instala indicatoare spre monument, pe soseaua principala si la intrarea in satul Casota. Cladirea a fost consolidata cu finantare din bani proprii. Din nefericire, insa, banii s-au terminat”, sustin restauratorii cladirii.

Conacul Casota se afla la o distanta de 60 km de orasul Voluntari, 65 km de Ploiesti sau 69 de kilometri de Bucuresti.

Localizarea exacta, aici.

Romania detine sute astfel de cladiri pe intreg teritoriul tarii – case, vile, conace sau chiar adevarate bijuterii arhitecturale ferite de ochii trecatorilor, ingropate in uitare si parasite aproape de orice urma de speranta.

Sursa foto: monumenteistorice.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri