De 22 de ani implicata in activitatea SIF Muntenia (SIF4), Florica Trandafir este una dintre putinele femei care in prezent fac parte din conducerea unui SIF – unul dintre cele cinci fonduri de investitii “mamut”, cu active totale de peste 7 miliarde lei, infiintate in perioada “Cuponiadei” din anii ’90 si care in prezent sunt supuse unor presiuni din ce in ce mai mari din partea actionarilor sa se reinventeze… sau sa se desfiinteze.

Spre deosebire de celelalte SIF-uri, care au propriul Consiliu de Administratie, presedinte si director general, SIF Muntenia este administrata prin intermediul SAI Muntenia Invest, societate in cadrul careia Florica Trandafir este vicepresedinte.

Wall-Street.ro: Dupa mai bine de 20 de ani in sectorul financiar si in aceeasi companie, nu v-ati ganditi sa incercati ceva nou?

Florica Trandafir: Singurul moment in care m-am gandit sa plec de la SAI Muntenia a fost in 2012, cand au fost acele ‘discutii’ cu o parte din actionari, insa imi place ceea ce fac, sunt in aceasta institutie de la 6:30 in fiecare dimineata, am crescut aici si mi s-ar parea ciudat sa plec acum.

(N.red: In perioada 2012-2013, un grup de actionari coagulati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu si a lui Bogdan Juravle, seful casei de brokeraj Swiss Capital, au incercat sa sa schimbe administratorul SAI Muntenia Invest, insa acest lucru nu a mai avut loc in cele din urma)

Nu ma deranjeaza ca lucrez intr-un domeniu al investitiilor in care barbatii sunt mult mai des intalniti, dar trebuie sa recunosc si faptul am preferat sa raman in linia a doua, fara a iesi prea mult in evidenta. Sunt femeile investitori mai buni decat barbatii? Posibil, probabil pentru ca sunt mai prudente, mai putin orgolioase, mai tenace si mai loiale.

SIF Banat-Crisana are influenta asupra SAI Muntenia, nu pot sa spun ca are influenta asupra SIF Muntenia. Politica SIF Muntenia este facuta de Consiliul de Administratie, in niciun caz de oameni din interiorul SIF Banat-Crisana.

WS: Pana recent SAI Muntenia era condus de Gabriel Filimon, el fiind inlocuit de Gabriela Grigore anul trecut. Care au fost motivele plecarii acestuia?

Florica Trandafir: A fost o decizie personala a dansului. Noi ne continuam activitatea in mod normal cu vechea echipa, incercand sa eficientizam activitatea fondului.

WS: Este o schimbare care vine si datorita SIF Banat-Crisana, care ar vrea astfel sa schimbe “vechea garda” de la SIF Muntenia? (n.red. Gabriel Fimilon a fost inlocuit cu Gabriela Grigore, anterior director general adjunct la SIF Banat-Crisana, societatea care a preluat SAI Muntenia)

Florica Trandafir: Se poate face si acest comentariu, insa trebuie avut in vedere ca directorul SAI Muntenia este totusi stabilit de Consiliul de Administratie. SIF Banat-Crisana are influenta asupra SAI Muntenia, nu pot sa spun ca are influenta asupra SIF Muntenia. Politica SIF Muntenia este facuta de Consiliul de Administratie, in niciun caz de oameni din interiorul SIF Banat-Crisana.

WS: Ce s-a schimbat la SAI Muntenia dupa ce ati fost preluati de SIF Banat-Crisana?

Florica Trandafir: In primul rand ne-am restructurat. Eram 60-70 de angajati iar acum am ramas 40 cu tot cu persoanele din CA si directori. Restructurarea era oricum necesara pentru ca SIF-ul nu mai avea avea o activitate atat de mare, nu mai avea atat de multe societati in portofoliu ca in trecut. Chiar daca SIF1 nu ar fi cumparat SAI Muntenia, restructurarea tot trebuia facuta.

WS: Ce obiective v-au impus reprezentantii SIF Banat-Crisana?

Florica Trandafir: Ne-au cerut sa avem cheltuieli cat mai mici si sa facem performanta la SIF Muntenia. Acestea sunt lucrurile pe care ne concentram.

WS: Ati vorbit despre extinderea activitatii SAI Muntenia? Aveti de gand preluati administrarea si altor fonduri din Romania?

Florica Trandafir: Nu. Obiectivul principal ramane SIF Muntenia. Mai avem in administrare un fond de mici dimensiuni (n.red. FDI Plus Invest – active cca 1 mil. lei), pe care l-am preluat de la Broker Cluj deoarece noua legislatie ASF ne obliga sa mai avem inca un fond in administrare pentru a deveni administrator OPCVM si pentru a putea sa continuam sa administram in continuare SIF Muntenia.

Nu ne vom concentra pe companiile straine (...). Avem de vanzare orice din portofoliu, important este pretul.

WS: Unele SIF-uri au inceput sa isi indrepte atentia catre alte tipuri de investitii, dupa ce si-au vandut o buna parte din actiunile bancare si dupa un an 2015 destul de slab pe bursa romaneasca. Vom vedea schimbari si in politica de investitii a SIF Muntenia?

Anul trecut intr-adevar nu a fost unul foarte bun, iar acum analizam oportunitatile din piata, din orice domeniu. Nu ne vom concentra pe companiile straine pentru ca, sincer, Romania ne atrage cel mai mult. In trecut am fost printre primii care am ‘iesit’ cu investitii in afara tarii si nu am fost foarte multumiti de rezultate.

Avem de vanzare orice din portofoliu, important este pretul. Pana acum SIF4 nu a avut niciodata o politica de a vinde ceva sub valoarea de detinere.

WS: In noul Cod de Guvernanta Corporativa emis de Bursa de Valori Bucuresti companiilor listate li se cere sa publice detalii despre politica de remuneratii…

Florica Trandafir: Da, am mentionat in raportarea trimisa BVB ca SAI Muntenia este remunerata printr-un comision fix si un comision variabil in functie de gradul de indeplinire al bugetului.

Anul acesta SAI Muntenia a incasat de la SIF Muntenia 17,4 mil. lei pentru administrare, iar anul trecut a incasat mai mult pentru ca am depasit tinta din buget

WS: Totusi, multe companii au evitat sa ofere detalii despre remuneratii, iar cifrele concrete au lipsit aproape complet din raportari. Nici in cazul SIF Muntenia nu exista cifre.

Florica Trandafir: Dar cifrele se vad la noi in buget.

WS: De ce totusi nu ati mentionat, in raportarea publica privind stadiul conformarii cu noul Cod de Guvernanta Corporativa, ca in acest an comisionul incasat a fost de X, iar anul trecut comisionul incasat a fost de Y? De ce un mic investitor de pe bursa romaneasca este nevoit sa caute astfel de informatii ingropate in zeci de raportari?

Florica Trandafir: Ideea este ca la noi se vad aceste lucruri in fiecare an; bugetul este parte distincta pentru ca trebuie aprobat in CA. De exemplu, anul acesta SAI Muntenia a incasat de la SIF Muntenia 17,4 mil. lei pentru administrare, iar anul trecut a incasat mai mult pentru ca am depasit tinta din buget si exista un comision de performanta variabil.

WS: De ce “fug” companiile romanesti cand vine vorba despre raportari privind salariile si remuneratiile?

Florica Trandafir: Sincer nu stiu de ce, dar oricum lumea le afla, am vazut foarte multe comentarii apropo de salarii.

WS: Dar de ce sa nu fim transparenti in adevaratul sens al cuvantului si ne bazam in schimb pe lucruri de genul “lumea oricum le afla”?

Florica Trandafir: Poate pentru ca noi romanii suntem in general putin invidiosi. Este ceva ce mie personal nu imi place si ne impiedica sa progresam. Pe mine, de exemplu, nu m-a interesat niciodata cat castiga conducerile celorlalte SIF-uri.

WS: SIF-urile se confrunta de mult timp cu o problema a actionarilor inactivi, proveniti din perioada “Cuponiadei” si care acum nici nu mai stiu ca detin actiuni la companii de pe bursa. Cum ati putea sa ii scoateti la lumina?

Florica Trandafir: O parte dintre ei au fost scosi la lumina anul trecut, culmea, de catre ANAF. In 2015 am avut o perioada de jumatate de an in care am primit sute de scrisori in fiecare zi de la actionari care cereau adeverinte prin care sa demonstreze ca nu au primit dividende si nu trebuie astfel sa plateasca acele impozite mentionate in deciziile de impunere.

ANAF a ajuns la acele persoane pentru ca societatile sunt obligate sa plateasca impozitul pe dividende chiar daca un actionar nu le incaseaza. Mai mult, in fiecare an trebuie sa trimitem ANAF CNP-urile celor pentru care a fost platit impozitul, iar in acest fel Agentia a ajuns la concluzia ca respectivele persoane au actiuni.

Este totusi greu sa convingi un astfel de actionar, provenit din timpul “Cuponiadei”, sa isi vanda astazi actiunile: majoritatea au pachete foarte mici, sa zicem de 30 de actiuni SIF4 (n.red a caror valoare totala este de circa 19 lei), iar pentru vanzarea acestora trebuie sa vina in Bucuresti, sa mearga la Depozitarul Central, sa isi deschida cont la o firma de brokeraj – iar toate aceste lucruri presupun un timp si niste costuri care nu se justifica. Din acest motiv acesti actionari prefera sa obtina doar o adeverinta prin care arata ca nu a incasat dividende, iar actionariatul SIF-urilor ramane in schimb blocat.

Recunoastem ca urmarim initiativa SIF Moldova de consolidare a actiunilor. Vom fi atenti la ceea ce se intampla in acest caz si poate vom lua masuri similare, bineinteles corectand eventualele greseli care ar putea sa apara intr-un astfel de proces.

N.red: Actionarii SIF Moldova au aprobat in ianuarie con¬soli¬darea valorii nominale a unei ac¬iuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, precum si reducerea numarului total de actiuni. Asociaia Investitorilor pe Piaa de Capital a contestat insa la Registrul Comertului hotararile luate in AGA, mentionand ca actionarii care nu participa la operatiunea de consolidare trebuie sa fie despagubiti la valoarea de piata a actiunilor SIF Moldova (in prezent 0,73 lei), si nu la valoarea nominala (0,1 lei).

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri