BitDefender, una dintre cele mai cunoscute marci romanesti la nivel global, a fost in ultimii ani si cea mai “listata” companie locala pe bursa. Florin Talpes, proprietarul business-ului care anul trecut a depasit 36 mil. euro, s-a declarat mai mereu un prieten al pietei de capital, insa chiar si in prezent planurile de listare sunt amanate pana cel putin in 2016.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

Intrebat daca ar lua in considerare un exit complet, pe modelul altor antreprenori romani din IT care au facut astfel de mutari, Talpes scoate rapid din discutie aceasta posibilitate.

“Nu, eu personal nu am planuri de exit”, a declarat fondatorul BitDefender intr-un interviu acordat recent Wall-Street.ro.

Acesta nu ar spune insa „nu” vanzarii unor pachete minoritare, mai ales avand in vedere ca fondurile de investitii il curteaza „continuu si non-stop”, dupa cum chiar el afirma.

„Poate niste sume suplimentare pe langa cele pe care noi le obtinem prin cresterea noastra organica ar accelera cresterea in cota de piata, venituri, valoare a companiei. Deci cand vorbim de investitori, noi tinem legatura cu ei, intrucat tot timpul este posibil un astfel de eveniment”, mentioneaza cunoscutul antreprenor.

Primele discutii despre listarea BitDefender au aparut in 2006-2007, cand un grup de investitori privati, condus de omul de afaceri Horia Manda au cumparat 7% din companie pentru 7 mil. dolari, evaluand astfel dezvoltatorul de software la 100 mil. dolari.

Oficialii BitDefender declarau la acel moment ca o listare ar fi posibila in 2009, daca situatia de pe bursa nu se inrautateste. Pietele de capital s-au prabusit insa in 2008, astfel ca listarea in urmatorul an a iesit din discutie. Noi discutii au urmat si in urmatorii ani, insa in toamana lui 2011 Florin Talpes a declarat ca listarea se amana din nou, avand in vedere ca producatorul de securitate informatica urma sa se dezvolte pe segmentul de virtualizare, ceea ce ar fi facut ca valoarea companie sa creasca.

Cinci ani fara nicio scadere a cifrei de afaceri

BitDefender a fost fondata in 2001, ca o divizie a companiei Softwin. La randul sau, Softwin a fost infiintata la inceputul anilor ’90 de catre Florin Talpes si sotia acestuia, Mariuca.

Intuitext, Paxato si Ascenta au devenit in 2008 entitati juridice separate de Softwin. Intuitext dezvolta software educational, Paxato ofera servicii de tip call center, in vreme ce Ascenta ofera consultanta si servicii software.

BitDefender nu isi publica rezultatele financiare, astfel ca singurele date financiare ale companiei provin de la Ministerul Finantelor.
Afacerile* BitDefender SRL au crescut cu 18,6% in 2012, pana la 160,9 mil. lei (aproximativ 36 mil. euro). In ultimii cinci ani cifra de afaceri a companiei nu a scazut niciodata, inregistrand cresteri constante in ciuda crizei financiare.

In schimb, profitul net a inregistrat variatii puternice din 2008 si pana in prezent, varful fiind atins in 2009 cand castigul producatorului de software a fost de 7,1 mil. lei. Anul trecut profitul net a fost insa de circa 1.000 de euro.

Software-ul produs de Bitdefender este folosit direct, prin solutiile proprii, si indirect prin intermediul altor producatori, de peste 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Compania are aproximativ 600 de angajati, majoritatea din Romania.

BitDefender reprezinta unul dintre brandurile cu cea mai mare notorietate pentru publicul larg, un lucru care lipseste multor companii deja listate pe Bursa de la Bucuresti.

*Cifrele nu reflecta intreg business-ul producatorului de software.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri