Intr-o conferinta recenta, Florin Talpes, CEO si cofondator BitDefender, avea colegi de panel un reprezentant al industriei bancare, un director executiv al unui lant de spitale private si unul din industria petroliera. Cand venea vorba de tehnologie, toti intorceau, automat, privirile catre Talpes. “Atunci le-am spus, zambind: TOTI activam, de fapt, in industria tehnologica! Nu doar BitDefender, ci toate industriile sunt, deja, tehnologizate”, spune el, zambind.

BitDefender lanseaza versiunea a doua a produsului Box, un dispozitiv care, odata integrat in locuinta, protejeaza toate device-urile conectate la Internet. Mai mult, BitDefender a mutat productia device-ului din China, la Satu Mare. Care a fost ratiunea din spatele acestei miscari?

“Doream sa dovedim ca se poate si in Romania sa construim lucruri hi-tech, de inalta calitate! A fost mai mult pentru mine, un vis de-ale mele”, puncteaza Florin Talpes, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati antreprenori din tara care, mai nou, duce o lupta de convingere si cu autoritatile romane pe marginea modificarilor din codul fiscal.

Mutarea din China in Satu Mare si costurile implicate

Mutarea productiei Box-ului din China in Satu Mare vine atat cu plusuri, cat si minusuri.

Florin Talpes, CEO si cofondator BitDefender, parca aratand cat de mandru este de reusita companiei in privinta Box, versiunea a doua

“Daca mi-ati fi spus acum cativa ani ca acest lucru va fi posibil, nu stiu cum as fi reactionat. Pe atunci, efectiv, nu aveai UNDE sa produci un astfel de dispozitiv, piata nu era dezvoltata suficient. In doar 2-3 ani insa, uite ca ne-am dezvoltat, conditiile necesare au fost implinite si, astfel, am putut muta liniile de productie din China in Romania, o miscare de care sunt mandru”, spune Florin Talpes, intr-o intalnire cu media.

Costurile de productie sunt “putin mai mari” decat in China, insa beneficiile sunt, si ele, deloc de ignorat. Concret, costul de productie va creste cu 7% - pondere care nu se regaseste in pretul produsului.

“Acum avem insa acces rapid si facil la liniile robotizate de productie. Putem superviza MULT mai usor si mai ieftin tot ce se intampla. Inainte, trebuia sa trimitem oameni constant in China, sa ne uitam “peste umarul” celor din fabrica, pentru ca altfel riscam sa le spunem sa faca ceva, si sa iasa cu totul alt produs decat cel glossy, de calitate, pe care il dorim noi”.

Astfel, compania pierde pe o parte, insa castiga eficienta si economiseste pe alta.

Box-ul BitDefender este produs de subsidiara multinationalei ZEZ Zollner Electronic, din Satu Mare.

Lansare locala, “in valul doi”. Dar merita Romania?

Versiunea a doua a Box va intra pe piata din Romania in valul doi, dupa SUA si alte tari foarte dezvoltate, insa, daca BitDefender nu ar fi din tara, acest lucru nu ar face sens din punct de vedere strategic si economic.

“In Germania, acum cativa ani, media dispozitivelor conectate la retelele din casa era de circa 15. Acum se apropie de 20, dar avem si clienti cu 50 de dispozitive conectate la Internet! In Romania, numarul acestora este mai scazut si, mai mult, nu exista inca interes real pentru protectie”, subliniaza Florin Talpes.

Cu toate acestea, Box va intra pe piata din Romania, o piata mica.

“Facem acest lucru pentru ca, pana la urma, in Romania este sediul central al companiei; aici avem si tot centrul de cercetare si dezvoltare si suntem interesati de felul in care este privit BitDefender in tara. Vrem sa atragem si sa motivam sa vina catre noi cei mai talentati absolventi de Politehnica”, puncteaza Florin Talpes.

Bitdefender Box in Romania

Versiunea a doua a Bitdefender Box, dezvoltata integral de echipa de cercetare si dezvoltare din Romania, va fi lansata in noiembrie pe piata din SUA, urmand a ajunge ulterior in Canada, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie si Australia.

Dispozitivul va fi comercializat si in Romania, din primul trimestru al anului viitor.

Principalii parteneri de distributie a Box sunt Bestbuy, Amazon si Fry’s, pe piata nord americana, si Softbank in Japonia. “Pe Romania inca nu am definitivat parteneriatele”, spune Ciprian Istrate, VP consumer solutions BitDefender.

Box, primul produs hardware al BitDefender, inglobeaza 21 de brevete de inventie inregistrate de cercetatori din echipele din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. La fabrica din Satu Mare, practic este fabricat 95% din Box.

“Capacitatea de productie a fabricii este de circa 1.000-1.200 de Box-uri la 8 ore. In prima faza vom scoate pe piata 30.000 de unitati”, puncteaza oficialii companiilor implicate in proces.

Practic, Bitdefender a renuntat complet la productia din China, relocand-o complet la Satu Mare.

Pretul?

Pretul de lista al Box poate fi unul dintre factorii care va indeparta clientul de produsul Bitdefender, cel putin in Romania – 1.000 de lei, in care sunt incluse un abonament pe un an la serviciile oferite de produs, si un abonament la Total Security. Ulterior, abonamentul anual este de 100 de dolari.

Citeste si:

    Noul produs este, insa, mai rapid de pana la 20 de ori decat precedenta versiune, avand de asemenea un software mult imbunatatit – se conecteaza, de exemplu, mult mai rapid la toate device-urile din casa, instalarea fiind un proces foarte simplu.

    “Vrem un produs eficient, pe care sa scrie, cu mandrie, “Made in ROMANIA”, si am reusit acest lucru!”, completeaza, vadit mandru, Florin Talpes.

    Afla din raportul BitDefender care sunt cele mai mari vulnerabilitati din casa ta si ce risti daca nu securizezi conexiunile si gadget-urile existente.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri