Bursa a stagnat, intr-o piata cu rulaj salvat de cateva tranzactii mai mari cu actiuni Fondul Proprietatea realizate in ultimele minute si unde investitorii nu au reactionat vizibil la ultimul aviz necesar pentru preluarea controlului indirect al SIF Muntenia de catre SIF Banat-Crisana
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest si indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de catre SIF Banat-Crisana (SIF1). Aprobarae ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana, scrie Mediafax.

Investitorii nu au reactionat vizibil dupa anunt, astfel ca preturile acestor actiuni nu au fost influentate semnificativ de publicarea informatiei.
Titlurile celor doua SIF-uri au fost oprite de la tranzactionare la ora 13:43, pentru informarea actionarilor cu privire la decizia ASF. La acel moment actiunile SIF Muntenia erau in scadere cu 2,26%, iar titlurile SIF Banat-Crisana coborau cu 1,71%.

La revenirea la transfer, la ora 14:35, scaderea titlurilor SIF Muntenia a ajuns pentru scurt timp la aproape 0,4%, insa apoi s-a intors la 2,2%, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana au ramas pe minus cu aproximativ 1,7%.

La inchiderea pietei principale, titlurile SIF Muntenia erau cotate la 0,6745 lei, pret cu 1,53% sub nivelul de marti, iar actiunile SIF Banat-Crisana erau in scadere cu 1,71%, la 1,09 lei. Titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 361.000 de lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana de 744.000 de lei.

"Cel mai probabil informatia era deja inclusa in pret si avem de-a face cu un fenomen de genul «buy the rumor - sell the news». O consolidare in domeniul fondurilor de investitii tinde sa implice o reducere a costurilor ca procent din activ. Totusi, ca orice perioada de tranzitie, astfel de preluari implica si o oarecare volatilitate, pe masura ce cele doua culturi organizationale se amesteca intr-una noua (fiind vorba de doua institutii de calibru relativ egal)", a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.

Acordul dintre SIF Banat-Crisana si actionarii Muntenia Invest a fost anuntat la mijlocul lunii februarie de cele doua societati, iar la finele lunii iunie Consiliul Concurentei si-a dat avizul pentru realizarea acestei tranzactii.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, s-a plasat cu 0,27% sub ziua anterioara, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost in crestere cu 0,4%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,58%.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,44%, iar indicele extins BET-BK a scazut cu 0,46%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La fel ca in precedentele sedinte, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, transferuri de peste 20.000 de lei fiind inregistrate de titluri emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"In general lunile iulie si august tind sa inregistreze printre cele mai mici volume din an, in special pe fondul perioadei de vacanta. Totusi, pot exista si exceptii sau evenimente care sa mentina interesul investitorilor, cum ar fi o oferta publica mult asteptata sau miscari importante pe pietele externe", a mai spus brokerul.

Lichiditatea pietei, de numai 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), a fost cu 36% peste cea de marti, de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea, de 11,1 milioane lei.

In jurul orei 16:24 au fost transferate cateva pachete mai importante de actiuni, in valoare cumulata de aproximativ 9 milioane de lei. La inchiderea pietei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6335 lei, pret in crestere nesemnificativa cu 0,08%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 109.000 de lei, fata de 123.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri