Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,39%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar un deal cu actiuni Fondul Proprietatea a asigurat peste jumatate din lichiditatea de doar 11 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a scazut cu 0,2% in prima ora de tranzactionare, pentru ca in urmatoarea ora sa revina foarte usor pe verde. Fluctuatiile foarte usoare au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de tranzactionare. Rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de numai 11 milioane lei (2,5 milioane euro), a atins cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani, un rulaj mai redus fiind inregistrat pe 5 iulie, cand operatiunile au cumulat 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro). Rulajul de luni este de 2,5 ori sub cel de vineri, de 27,4 milioane lei (6,2 milioane euro).

La fel ca in sedintele precedente, lichiditatea a fost salvata de deal-uri, peste jumatate din rulajul de luni fiind asigurat de o tranzactie negociata cu actiuni Fondul Proprietatea, de 5,8 milioane lei.

"Volumele vor incepe sa cresca din toamna, dupa perioada de concedii. Din pacate, volumul mare de actiuni tranzactionate prin deal-uri arata ca volumele pe piata principala vor creste doar pe seama unor noi listari", a declarat directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

La finalul sedintei de luni, indicele BET al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,56%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,63% sub nivelului de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,74%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au scazut cu 1,31%, la 1,051 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborat cu 1,23%, la 0,6415 lei. Actiunile SIF Banat-Crisana au scazut saptamana trecuta cu 5,75%, iar titlurile SIF Muntenia au coborat cu 6,55%.

"Evolutia este legata de politica de dividend adoptata la SIF Banat-Crisana (AGA a decis in aprilie sa nu se distribuie dividende pentru prima data de la infiintare, iar banii sa ramana la dispozitia societatii - n.r.), care se poate extinde si la SIF Muntenia", a afirmat Nilas.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat miercuri preluarea Muntenia Invest si indirect controlul asupra SIF Muntenia (SIF4) de catre SIF Banat-Crisana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana.

Investitorii au realizat 94 de tranzactii cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 501.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de doar 402.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, indicele extins BET-XT a fost cu 0,63% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK era in scadere cu 0,59%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu transferuri in valoare cumulata de aproape 7,9 milioane lei, din care un deal de 5,8 milioane lei. La finalul sedintei, actiunile FP au fost cotate la 0,6425 lei, pret cu 0,31% sub ultima cotatie de vineri si, totodata, similar celui la care a fost realizat deal-ul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 60.000 de lei, fata de 73.000 in sedinta precedenta.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Paris avansa cu 0,3%, piata de la Frankfurt era in stagnare, iar bursa de la Londra era in scadere cu 0,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri