Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,66%, pe un rulaj dominat de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care a acoperit peste 80% din lichiditatea pietei, scrie Mediafax.

Actiunile Fondului Proprietatea au inceput sa creasca inca de joi, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat accelerarea programului de rascumparare printr-o oferta la un pret de 1 leu/actiune, cu 34% peste cotatia din piata anterior aprobarii operatiunii. FP va rascumpara 4,35% din actiuni, pentru care va plati 600 de milioane de lei (134,8 milioane euro).

Investitorii vor putea vinde doar o parte din actiunile pentru care le detin, numarul de titluri pe care Fondul le va cumpara urmand sa fie stabilit in functie de suprasubscrierea ofertei.

Unii investitori au profitat de cresterea inregistrata de actiunile Fondului si au inceput sa vanda. Ei nu au mai asteptat sa subscrie in oferta de cumparare care va incepe marti si ale careia rezultate vor fi anuntate abia peste trei saptamani.

"Probabil ca in perioada urmatoare va fi destul de volatila evolutia actiunilor Fondului Proprietatea, dar cred ca existaa inca un potential de crestere pentru cei care au rabdare. Fondul va putea lansa si alte oferte de cumparare dupa aceasta, pe masura ce lichidizeaza portofoliul si face rost de cash, ceea ce va duce la o accelerare a procesului de dezinvestire. Aceasta poveste se va derula pe o perioada mai indelungata de timp, pentru ca va dura pana va face rost de lichiditati. Nu va putea vinde active peste noapte", a afirmat un broker.

Actiunile Fondului Proprietatea au urcat peste pretul de 0,8 lei inca din primele momente, iar la ora 10:03 au atins un record, de 0,8095 lei/titlu, cotatie cu aproape 4,2% peste inchiderea de joi. Pretul a fost platit in cadrul a patru operatiuni in valoare cumulata de 40.400 de lei.

Titlurile Fondului au stat peste 0,8 lei pana in jurul orei 10:30, dupa care au coborat sub acest prag si s-au indreptat spre nivelul de joi. La inchiderea pietei principale, actiunile erau cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste ziua precedenta. Pretul este cu 5,13% peste ultima cotatie de miercuri, de 0,74 lei/titlu.

Cele mai mari tranzactii au fost inregistrate in primele 15 minute de tranzactionare, cand au fost efectuate 305 transferuri in valoare cumulata de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Suma a reprezentat mai mult de doua treimi din rulajul inregistrat vineri de actiunile Fondului, de 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,8% sub ziua anterioara, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in scadere cu 0,72%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in stagnare.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a scazut cu 0,59%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,47% sub nivelul de joi.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Lichiditate pietei a fost de 52 milioane lei (11,7 milioane euro), cu aproape 10% peste cea de joi, de 47,4 milioane lei (10,6 milioane euro). Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 80% din rulajul pietei.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) in oferta pentru listare au scazut in primele minute la 11,2 lei, pret la care au fost vandute actiunile pe transele investitorilor institutionali (85% din oferta) si al marilor investitori de retail (5% din titlurile din oferta).

Ulterior, cotatia a revenit pe crestere usoara, iar la inchiderea sedintei, titlurile erau la 11,3 lei, cu 0,71% peste inchiderea de joi.

Comparativ cu preturile la care micii investitori de retail (10% din actiunile din oferta) au cumparat actiunile in oferta, cotatia drepturilor de alocare la bursa este mai mare cu 4% si, respectiv, cu 9,67%. Micii investitori de retail au cumparat titlurile la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorii au realizat 211 operatiuni cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, in valoare cumulata de 435.000 de lei (98.000 de euro).

Actiunile Cemacon (CEON) au urcat cu 14,91%, aproape limita maxima de variatie permisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, de 15%. Cotatia actiunilor producatorului de caramizi a ajuns la 0,0447 lei, pe un rulaj de aproape 95.000 de lei.

Evolutia a venit in urma unui anunt potrivit caruia principalii trei actionari ai companiei, fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker si firma Andrei&Andrei Consultanta (detinuta de fondatorul Casei de Insolventa Transilvania, Andrei Cionca), au decis sa actioneze concertat in ceea ce priveste deciziile referitoare la producatorul de caramizi. Cei trei actionari si alte cateva persoane cu care actioneaza concertat detin cumulat aproape 66% din actiunile Cemacon.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al SSIF Broker, Grigore Chis, a declarat ca va fi lansata o oferta in termen de cel mult doua luni, termenul prevazut de legislatie pentru o astfel de operatiune.

"La Cemacon, in acest moment, unii investitori mizeaza pe faptul ca oferta ar putea fi lansata la pretul la care a cumparat fondul KJK (de 0,05 lei/actiune - n.r.)", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu 0,3% si, respectiv, cu 0,9%, in timp ce bursa de la Londra era in stagnare, investitorii asteptand noi semne de progres al negocierilor politice din SUA pentru majorarea plafonului datoriilor si deblocarea activitatilor institutiilor guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri