Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) si vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, se declara optimist cu privire la perspectivele economiei romanesti si ale bursei in acest an, adaugand totodata ca statutul de piata de frontiera a avantajat din anumite punctede de vedere Romania in anul precedent. Cititi in continuare varianta intergrala a comentariului scris de seful Fondul Proprietatea.

Economia Romaniei a avut un an foarte bun in 2013, depasind toate asteptarile initiale. Cresterea PIB-ului Romaniei este asteptata sa depaseasca 2,5% in 2013, fiind peste prognozele din urma cu 12 luni, care indicau mai putin de 2%. Piata de capital a cunoscut, probabil, cel mai bun an din ultimii cinci ani, cu oferte publice initiale (IPO-uri) care au obtinut valori record, precum si cresteri puternice ale preturilor actiunilor in general. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue in 2014 si suntem optimisti cu privire la o accelerare a cresterii, precum si la evolutii cruciale pentru piata de capital.

In opinia noastra, exista potential pentru o evolutie pozitiva a economiei Romaniei, aceasta putand beneficia de pe urma revenirii cresterii la nivel mondial, care pare sa ia avant, si a redresarii comertului global. Suntem de acord cu asteptarile Bancii Mondiale privind accelerarea cresterii in Zona Euro pana la o medie anuala de 1,1% in 2014. In cadrul Zonei Euro, Germania va fi cel mai probabil motorul cresterii anul viitor, ceea ce inseamna ca ar putea fi resimtit un efect pozitiv in periferie si in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

Credem ca economia Romaniei ar putea continua sa accelereze. Banca Mondiala prognozeaza in prezent o crestere de 2,5% pentru 2014, dar aceasta s-ar putea chiar imbunatati daca anul agricol 2014 va fi similar lui 2013, cand recoltele importante de grau, porumb si orz au ajutat la cresterea nivelului exporturilor.

Unul dintre motoarele posibilelei cresteri economice a Romaniei in 2014 va fi probabil legat de exporturi, in opinia noastra. Vedem oportunitati in sectoarele serviciilor, energiei si sectorul auto. In plus, economia Romaniei ar trebui sa fie impulsionata de o rata mai mare de absorbtie a fondurilor structurale UE si de o intensificare a constructiilor (atat comerciale cat si rezidentiale). Mai mult, credem ca una dintre cele mai mari contributii la cresterea economica ar putea sa fie adusa de consum. Cererea interna a crescut foarte incet in ultimii ani, dar, cu o inflatie aflata la niveluri minime, dobanzi in scadere, o rata a somajului scazuta si stabila si un punct jos de plecare in comparatie cu 2007-2008, ne asteptam la o imbunatatire semnificativa a cererii interne in 2014.

Nu anticipam o crestere semnificativa a inflatiei in decursul urmatoarelor 12 luni. Parerea noastra este ca dobanzile ar putea scadea in continuare in urma reducerilor succesive a dobanzii de referinta efectuate de catre Banca Nationala in primele saptamani ale anului pana la un nivel record de 3,50%. In 2013, Romania a inregistrat cea mai mica rata a inflatiei din 1990 incoace: 1,55%. Pentru 2014, Banca Nationala estimeaza ca inflatia nu va depasi 3%. Alte reduceri ale dobanzii de referinta ar urma o tendinta stabilita de banca centrala anul trecut, cand rata dobanzii de referinta a fost redusa gradual cu 1,25% in total.

Anul acesta ar putea fi inca un an de transformari pentru piata locala de capital, care ar putea duce intr-un final Romania – in prezent clasificata ca piata de frontiera conform indicelui MSCI – mai aproape de statutul de de piata emergenta. In 2013, piata de capital din Romania a cunoscut o crestere importanta, prin doua listari ale unor companii de stat. Avand in vedere ca Guvernul este hotarat sa respecte actualul calendar de IPO-uri, in 2014 ar putea continua aceasta tendinta pozitiva. MSCI are o serie de criterii legate de capitalizare, free float si alti indicatori pe care o piata trebuie sa le indeplineasca pentru a fi clasificata ca emergenta. Cu ajutorul urmatoarelor IPO-uri, Romania ar putea fi mai aproape de atingerea acestor obiective.

Statutul actual de piata de frontiera s-a dovedit a fi benefic, investitorii fiind foarte interesati de aceste piete anul trecut: pietele de frontiera au inregistrat valori record ale intrarilor de capital, in pofida iesirilor nete inregistrate in 2013 de fondurile de piete emergente. In 2014, am putea asista din nou la emisiuni-record de actiuni noi si plasamente secundare ale actiunilor anumitor companii din Romania, avand in vedere listarile planificate. Cele mai importante tranzactii sunt asteptate anul acesta tot din partea statului, cu IPO-uri anuntate in sectoarele de utilitati/energie. Am putea vedea si unele companii private analizand oportunitati pentru listare, avand in vedere ca bancile din Romania continua sa fie foarte precaute in ceea ce priveste politicile de imprumut. De asemenea, piata de obligatiuni corporative ar putea sa depaseasca volumele incurajatoare ale ofertelor din 2013; emisiunile de obligatiuni corporative au fost metoda de finantare preferata de cateva companii anul trecut, din cauza dobanzilor inca mari la credite.

Un alt element-cheie in dezvoltarea pietei de capital din Romania ar fi o participare tot mai mare a investitorilor individuali. Persoanele private au aratat anul trecut un deosebit interes pentru ofertele publice ale statului si ne asteptam ca acestea sa devina mai active, nu doar in cadrul IPO-urilor si al ofertelor publice secundare (SPO-uri), ci si, posibil, prin investitii in vehicule investitionale care la randul lor sunt prezente pe Bursa de Valori Bucuresti. Un stimulent bun pentru accelerarea acestei tendinte este faptul ca dobanzile depozitelor bancare au scazut pana la niveluri record in ultimele sase luni. Credem, de asemenea, ca fondurile de pensii din Romania si-ar putea majora expunerile pe actiuni, care in prezent reprezinta doar o mica parte din portofoliile acestora.

Bineinteles, exista intotdeauna riscuri si evenimente neasteptate care ar putea schimba perspectiva. La nivel politic, anul 2014 va fi marcat de doua campanii electorale, care de obicei genereaza mult zgomot si volatilitate. Acest lucru ar putea afecta deciziile pe termen scurt ale investitorilor. Totusi, nu ne asteptam la un impact puternic asupra economiei, avand in vedere ca fundamentele puternice ale tarii si angajamentul fata de acordurile cu organisme internationale precum FMI ar trebui sa impiedice derapaje majore. In ciuda posibilei volatilitati pe termen scurt provocata de alegeri, credem ca economia si piata de capital din Romania isi vor continua in surdina evolutia pozitiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri